понеділок, 26 грудня 2022 23:55

Спецтема: Війна Росії проти України

Демограф прогнозує падіння народжуваності

Демограф прогнозує падіння народжуваності
Елла Лібанова – економістка, демографиня, академік Національної академії наук. Фото: Сергій Старостенко, журнал "Країна"

Наступний рік буде роком катастрофічного падіння народжуваності.

Є ризики, що до 2030 року населення України зменшиться щонайменше до 35 мільйонів. Про це сказала директорка Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи Національної академії наук України, докторка економічних наук Елла Лібанова, повідомили "Укрінформ".

"Я мрію, щоб до 2030 року нас було 35 мільйонів. На жаль, цього може і не бути. Тому що війна триває, ми втрачаємо людей через надмірну смертність. Це не тільки загиблі, а й ті, хто вмирає через стреси, перевантаження, неякісне харчування, недостатність медичної допомоги", – сказала.

Також, за словами Лібанової, дається взнаки низький рівень народжуваності.

"Ми ще повною мірою цього не відчуваємо. Але 2023 рік буде роком катастрофічного падіння цього показника", – сказала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як харчуватися в умовах війни ‒ вісім порад

"Скажімо, для того, щоб мати просте відновлення поколінь, треба, аби одна жінка за своє життя (усереднено) народила 2,13 - 2,15 дитини. 2021 року ми мали показник 1,1. 2022 року – ще менше, але скорочення ще не буде катастрофічним за рахунок дітей, які народилися у першій половині року. Дай Боже, щоб 2023-го ми зупинилися на показнику 0,8", – сказала демограф.

Ще однією, кількісно найбільш болісною, але не такою страшною проблемою Лібанова назвала міграцію.

За даними Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, з 1994 року кількість населення в Україні щорічно скорочувалася. Зараз в країні живе приблизно 34-35 млн людей.

Російські окупанти депортували до РФ 2 млн 800 тис. громадян України.

Окупанти планували русифікацію на тимчасово захоплених територіях. У місті Ізюм Харківської області правоохоронці виявили плани росіян.

Зараз ви читаєте новину «Демограф прогнозує падіння народжуваності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі