неділя, 24 вересня 2023 05:50

Що зав'яжете цього дня - вже не розв'язати: головні заборони та прикмети дня

Що зав'яжете цього дня - вже не розв'язати: головні заборони та прикмети дня
Добре 24 вересня грати весілляФото: pinterest

24 вересня за новим церковним календарем вшановують святу рівноапостольну Феклу (Теклу) Іконійську. До цього часу згадували її 7 жовтня.

Фекла народилася в I столітті в місті Іконії (зараз це турецьке місто Конья), у багатій і знатній родині. У дитинстві вона ні в чому не мала потреби, здобула гарну освіту. Коли виросла, то побралася з юнаком Фамиридом. Якраз у цей час до міста прийшов апостол Павло, який проповідував про Ісуса Христа. Послухавши його проповідь, Фекла вирішила прийняти християнську віру і не виходити заміж. Але її нареченому це не сподобалося. Він поскаржився на апостола правителю міста, нібито Павло радить дівчатам відмовлятися від заміжжя.

Апостола кинули до в'язниці, а Фекла таємно вночі проникла до нього і три дні та ночі провела там у молитвах у ногах проповідника. Опісля дівчину знайшли, Павла засудили до вигнання, а Феклу вирішили спалити на багатті. Але під час страти сталося диво - серед ясного неба пішов дощ і погасив полум'я. Тоді Феклу теж вигнали з міста, і вона вирушила слідом за апостолом.

Оселилася дівчина в Селевкії, вона отримала дар зцілення і багатьох за своє життя навернула до християнської віри. Слава про неї розійшлася околицями, що було не на руку місцевим знахарям. Вони найняли чоловіків, щоб осквернити жінку, але Феклі вдалося втекти. У якийсь момент перед нею розступилася гора і сховала її у своїх надрах. Там і спочила свята Фекла.

Над цією печерою побудували монастир святої Фекли - у сирійському місті Маалула, там зберігається частина мощей святої. Ще частина перебуває на Кіпрі, в жіночому монастирі святої Фекли біля міста Ларнака і в Мілані, в соборі Дуомо.

Прикмети

Якщо на деревах ще багато листя - морози будуть нескоро;

грім цього дня - взимку буде мало снігу;

грибів багато - снігу багато буде, і навпаки;

бджоли ще літають і збирають мед - осінь буде тепла;

чайки високо в небі - буде вітряно.

Що не можна робити

лаятися і лихословити;

брати гроші в борг і віддавати борги;

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що покласти у гаманець, щоб велися гроші, а що буде зайвим

вживати алкоголь.

Також цього дня забороняється важко працювати - такі справи краще відкласти на інший день.

Що дозволено

Святій Теклі моляться про щасливий шлюб і міцну сім'ю, зцілення від хвороб, особливо очей і шкіри, а також від опіків.

Цього дня потрібно йти по гриби, можна займатися нескладними домашніми справами, приготувати борщ і нагодувати ним сім'ю, щоб у домі були спокій і благодать.

Добре 24 вересня грати весілля: вважається, що все, що зав'яжеш цього дня - вже не розв'язати.

1 жовтня українці святкуватимуть Покрову Пресвятої Богородиці. Це нова дата свята після переходу на новий церковний календар. Раніше віряни вшановували це свято 14 жовтня, пише Gazeta.ua.
Покрова також була знаною як період весіль. В народній свідомості існував зв'язок святого омофора Богородиці з покровом (тобто фатою), яким покривали голову нареченої. Також це був час відвідин родини, сімейних застіль.

Зараз ви читаєте новину «Що зав'яжете цього дня - вже не розв'язати: головні заборони та прикмети дня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі