понеділок, 24 травня 2010 10:58

Чорнобильським територіям дали шанс заробити грошей

Чорнобильським територіям дали шанс заробити грошей

Для Чорнобильської зони та територій у безпосередній близькості до зони відчуження ЄС розробив програму економічного розвитку.

З усіх можливих галузей господарства, які можна розвивати в регіоні, зупинились на трьох – вирощуванні рапсу-ріпаку, виробництві цегли та спалюванні сухого лісу, повідомив Gazeta.ua один із групи експертів, які працювали над проектом Дмитро Ємельяненко.

"Проект був розрахований не на саму зону відчуження, а на Іванківський район, в безпосередній близькості до неї. Робота по напрямкам робилася більше року. Спочатку був повний список того, що може робитися – більше 50-и напрямків. Потім було 27 відібрано, з них керівний комітет обрав десять. Вже після цього обрали тільки три напрямки. Тільки один з них стосується саме зони відчуження", - відзначив один з групи експертів Дмитро Ємельяненко.

Рішення було колегіальним та базувалося на попередніх оцінках експертів.

"Ми зупинилися тільки на тих напрямках, які можна продовжувати розвивати в регіоні. Адже існують законодавчі та екологічні перешкоди, санітарні рішення. Відповідно щодо обраних сфер діяльності ми вели переговори з банками, компаніями – партнерами, міжнародними фінансовими компаніями".

"Ми починали з широкого спектру того, що може робитись в с/г. Це традиційні культури, виробництво молока, тваринництво, тепличне господарство. Можливо, вони будуть використовуватись, але не зараз."

Декілька з них вже погодилися на участь в програмі, запевнив експерт.

"Є організації, які будуть фінансувати ці напрямки. Щоб було фактичне фінансування, потрібен партнер. По ріпаку є конкретна вітчизняна організація, є також банк, який зголосився співпрацювати".

Рапс (ріпак) для вирощування обрали через те, що він добре підходить для місцевої специфіки грунтів.

"Виробництво будь-яких матеріалів підлягає контролю. Ріпак дуже добре реагує на радіологічний стан та на забруднення. Це було критерієм, чому його обрали. Тут не чорноземи, а глина та піщаники. Він добре себе тут почуває".

Виробництво цегли в зоні можна відновлювати на старих потужностях.

"За Радянського Союзу тут працювало декілька підприємств будівельних матеріалів. Вони припинили виробництво десь у середині 90-х. Стали неконкурентоспроможні. Але поклади є. Місце розташування теж відповідне – 70-80 км від Києва", - відзначив Ємельяненко.

У зоні відчуження буде дуже специфічний проект – спалювання сухого лісу.

"Існує проблема сухого лісу. Фактично 60% зони покрито лісами. З ним щось треба робити. Там є підприємства, які займаються цими питаннями. Але проблема утилізації існує. Робота щодо можливого проекту – зробити радіологічну, екологічну оцінку, яким чином можна спалювати чи не спалювати деревину. Ці дії будуть тестуватися на рівень викидів", - наголосив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Чорнобильським територіям дали шанс заробити грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі