понеділок, 26 серпня 2024 15:27

Чи змінить арешт Дурова політику України щодо Telegram: у РНБО відповіли

Чи змінить арешт Дурова політику України щодо Telegram: у РНБО відповіли
Арешт засновника Telegram Павла Дурова може бути його спробою розірвати зв'язки з ФСБ, припускають в РНБО. Фото: колаж 24 каналу

Арешт засновника Telegram Павла Дурова може бути його спробою розірвати зв'язки з ФСБ та російським диктатором Володимиром Путіним.

Однак це не змінить політику України щодо Telegram. Таку думку у коментарі Forbes висловив заступник голови Ради національної безпеки та оборони України Сергій Демедюк.

Він зауважив, що має "змішані почуття" щодо цієї ситуації.

"З одного боку, я дуже радий, що принаймні одна демократична країна визнала, що відсутність поміркованості, відмова від співпраці з правоохоронними органами та інструменти, які надає Telegram (одноразові номери, криптовалюта тощо), є злочинною діяльністю, що робить Дурова співучасником наркоторгівлі, злочинів проти дітей та шахрайства", - зауважив Демедюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дурову продовжили термін утримання

Водночас заступник голови РНБО наголосив, що цей арешт може бути частиною плану Дурова, аби звільнитися від зобов'язань перед російськими спецслужбами.

"Дуров - неймовірно розумна і обережна людина. Він повністю усвідомлював, що є переслідуваною особою у Франції, але свідомо обрав перепочинок у цій країні. Чи створює він собі алібі, як у випадку з "ВКонтакте", чи справді усвідомлює наслідки прямої підтримки диктатора? З французьким правосуддям за певної домовленості, враховуючи, що він має французьке громадянство, він міг би прожити довше, ніж з дружбою з ФСБ", - роздумує Демедюк.

Водночас він підкреслив, що політика апарату РНБО щодо месенджера та його засновника не зміниться.

"Ми робили й робимо все можливе для того, щоб унеможливити, зокрема вплив таких месенджерів, на безпеку й оборону нашої держави", - запевнив посадовець.

У Парижі ввечері 24 серпня затримали засновника і гендиректора сервісу зашифрованих повідомлень Telegram Павла Дурова.

Його заарештували, коли він зійшов зі свого приватного літака на злітно-посадкову смугу в аеропорту Ле-Бурже.

Зараз ви читаєте новину «Чи змінить арешт Дурова політику України щодо Telegram: у РНБО відповіли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі