субота, 22 травня 2021 07:24

Церковне свято 22 травня - сьогодні згадують найвідомішого святого в Україні

Сьогодні в Україні вшановують святого Миколая Чудотворця. Згадують перенесення його мощей в італійське місто Барі.

Миколай – один із найбільш шанованих святих в Україні. Окрім 22 травня, його ще згадують щороку 19 грудня. Вважається, що того дня він помер.

Автор: https://www.hroniky.com
  Святий Миколай - один із найбільш шанованих святих в Україні
Святий Миколай - один із найбільш шанованих святих в Україні

Святий народився у Римській імперії між 270 і 286 роками. Його батьки Феофан і Нонна були багатими та віруючими християнами. Змалечку навчали сина основам християнства. Вчився у місті Мира в провінції Лікія, де його висвятили у священика. Відвідував святі місця Єгипту та Єрусалиму.

Після смерті батьків отримав великий спадок, але вирішив роздати його нужденним. Свій задум реалізує упродовж кількох років.

Святий Миколай зазнавав гонінь під час правлінь римських імператорів Діоклетіана, Максиміана та Галерія. Після смерті останнього правителем стає Ліциній, який був терпимим до християн. Прихильників віри стає все більше.

Миколай довгий час служив у Мирі, де і отримав статус єпископа Мирійського. На той час цю посаду отримували виключно ті священнослужителі, яких любили і поважали люди.

Святому приписують нетерпиме ставлення до язичництва і руйнування храмів, присвячених різним богам. Водночас він відзначався добротою і прихильністю до людей. Нерідко виручав їх у тяжких обставинах, дарував гроші, підтримував, вчив правильного християнського життя. Традиція дарувати подарунки дітям на 19 грудня, базується саме на доброті святого і його бажанні обдаровувати людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Симиренки замовляли вишиванки в київських монастирях

Помер приблизно у 342 році. Спершу був похований у місті Мира. Але за кілька років його мощі перевезли в Барі. Нині найбільше їх там і знаходиться. Частина святих останків є на острові Лідо у Венеції. Мощі неодноразово зцілювали людей, які до них прикладалися, за свідченням церковних діячів.

Молитва до святого Миколая:

Святителю отче Миколаю, моли Бога за нас!

Великий Угоднику і Святителю Божий Миколаю, Пастирю й Учителю всіх, хто з щирим молінням вдається до Твоєї допомоги. Ти помагав тим, які до Тебе вдавалися, поможи і мені в усіх труднощах і потребах життя мого. Коли прийде хвиля, де сила моя заслаба, труднощі, що стають на дорозі життя мого, завеликі для мене, Ти, Угоднику Божий, подай мені помічну Твою руку і стань мені на охорону, як ставав завжди тим, що в труднощах і небезпеках пам'ятали про Тебе. Поблагослови мене Святительською Твоєю рукою, настав на стежку добру, запали в мені віру непохитну і моли Христа Бога, спастися душі моєї. Амінь.

Учора, 21 травня, християни вшановували пам'ять святого Апостола і Євангеліста Іоана Богослова, який був сином рибака Заведея. Церква Христова називає Іоана Богослова Апостолом любові, бо він закликав усіх християн любити Господа, один одного й цим виконувати заповіді Христові.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 22 травня - сьогодні згадують найвідомішого святого в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі