вівторок, 25 червня 2013 14:59

Через вогонь стрибають 9 разів, щоб очистити всі тонкі тіла
27

Фото: Фото: Валерія Радзієвська

В екоцентрі, що в селі Юшки на Трипіллі у суботу 22 червня святкували Купала.

"За старим стилем, і в правильну дату, - каже господар екоцентру Андрій Піддубняк, 34 роки. - Сьогодні ніч найкоротша, а день найдовший. В цей час небесне світило перебуває у куполі - найвищій небесній точці, тому дні тоді найдовші, а ночі - найкоротші. Трави мають найбільшу силу, а обряди очищення найсильніші".

Святкувати купала в Юшки приїхали кілька десятків охочих. У яру біля озера ще в обід з дерев'яних прутів, мотузок і соломи почали робити Купала й Марену — праслов'янських символів чоловічого й жіночого начал. Купало символізує сонце, Марена — воду.

"Хлопці нас обдурили — дали нам самі мотузки на Марену, а самі Купала цвяхами збивали", - оглядають дівчата солом'яного купала. Сміються, зауважуючи у Купала всі деталі чоловічої анатомії, які хлопці приробити з туго зв'язаного пучка соломи.

"Сила в нього — ух!" - каже Андрій Піддубняк фотографуючись із Купалом.

Символ літнього сонцевороту — солом'яне колесо, зробили ще вдень. Його мають закотити у вогонь і потопити у воді.

Вода і вогонь у цю ніч мають взаємодіяти. Вогонь проникає в воду, як чоловік у жінку.

"Хлопці — то вогонь, вони стрибають у воду за дівчачими вінками," - каже етнограф Світлана.

Коли стемніло, розвели вогнище в людський зріст. Стрибали поодинці і парами.

"Насправді не пече, - ділиться враженнями Оленка Котельник з Києва. - Я вже й не рахую, скільки разів його перестрибнула. То тільки виглядає, ніби полум'я лиже ноги. Обпекти не встигає".

"Стрибайте не менше 9 разів. - Гукають у натовпі. - Очистите всі 9 тіл включно з фізичним".

Колесо підпалити цілком не вдалося, його трохи занурюють у вогонь і спускають на воду ставка. Марену підносять до Купала і лишають стояти над ставком. Палити обох шкодують.

Зараз ви читаєте новину «Через вогонь стрибають 9 разів, щоб очистити всі тонкі тіла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі