понеділок, 26 жовтня 2009 09:19

Через кризу в Україні стало більше небезпечних продуктів

Через кризу в Україні стало більше небезпечних продуктів

Справжня натуральна їжанезабаром може залишитися тільки в окремих відділах дорогих магазинів. Пальмова або кокосова олія замість молочного жиру у сметані, селітра в ролі консерванту – у твердому сирі.

Дешеві добавки до популярних харчів виробники додавали завжди, але з початком кризи в Україні це набуло небачених масштабів. Нова тенденція – підробка продуктів широкого попиту: від хліба - до молока зі сметаною.

Третина виробників харчів обманює нас

Синтетичні домішки, фальсифікат, трансгенні продукти і просто сміття - за рік кожен із нас з"їдає по кілька кілограмів чистої отрути. Натуральні, безпечні продукти майже недоступна розкіш для жителів міста.

За статистикою, люди, які читають етикетки, їдять менше, аніж ті, хто не зважає на склад продукту. Справді, така таблиця Мєнделеєва у кого завгодно відіб"є апетит. Винаходи хімлабораторій, дозволили згодовувати споживачу те, що дуже важко назвати їжею. Будь-яке гарно запаковане сміття, приправлене барвниками, підсилювачами смаку та ароматизаторами обманює очі, ніс і смакові рецептори людини.

Використання харчових добавок дозволяє фальсифікувати продукти. Наприклад, є коричневий барвник. Його додають до шоколадних виробів і здається, що там велика кількість какао-бобів.

Результати перевірок, проведених Держспоживстандартом України, цього року вражають: щонайменше третина виробників харчів обманює нас. Виробників такої продукції виявлено біля 30%, де вживаються у виробництві продукції складники, які не передбачені нормативними документами або не зазначені на етикетці.

Покарання, передбачене для таких виробників в Україні, дуже м"яке - штраф на чверть суми виручки від реалізованої продукції. Цього року близько 2 тисяч виробників оштрафували загалом на 8 мільйонів гривень. Тобто в середньому обман обійшовся кожному виробникові - лише у 4 тисячі гривень.

За рік кожен із нас з"їдає по кілька кілограмів чистої отрути

Офіційно синтетичні харчові домішки вважаються безпечними, але поодинці. Насправді використовуються великі комбінації харчових добавок. Комбінації харчових добавок ніхто не вивчав, як вони діють на організм людини.

Лікарі наполегливо радять не купувати харчів та напоїв, які мають неприродний колір чи сильний смак, зважати на склад продукту, який зазвичай вказано дрібним шрифтом. Їсти намагайтеся вдома, бо вулична їжа та фаст-фуд не тільки містять хімію, а ще й готуються з найдешевшої сировини. Відмовляйтесь також і від напівфабрикатів.

Харчові добавки найбільш поширені у тих продуктах, які пройшли технологічну обробку. М"ясо або риба містять дуже мало сторонніх хімічних елементів.

За матеріалом ТСН

Зараз ви читаєте новину «Через кризу в Україні стало більше небезпечних продуктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі