понеділок, 24 березня 2008 15:49

Бумеранг повернеться назад навіть в невагомості

Найдавніший винахід австралійських аборигенів - бумеранг, як виявилось, здатний повертатися і в умовах невагомості. Про це мовиться в повідомленні на сайті Роскосмоса з посиланням на Японське космічне агентство JAXA.

" Японець Такао Дої, що входить в екіпаж шатлу Endeavour під час знаходження на борту Міжнародної космічної станції провів унікальний експеримент з метання бумеранга в умовах відсутності гравітації", - повідомляє Роскосмос.

"Японський астронавт проводив експеримент в свій вільний від вахти час на прохання чемпіона світу по киданню бумеранга Ясухиро Тогаї. За словами Дої, він був здивований, що в невагомості бумеранг поводився так само, як на Землі, - тобто повертався назад", - наголошується в повідомленні.

Представник JAXA повідомив, що відеозапис експерименту буде оприлюднений пізніше.

Місія шатлу вже стала рекордною за тривалістю і кількістю виходів у відкритий космос: політ продовжиться 16 днів, а астронавти здійснили п"ять виходів у відкритий космос. Раніше в середньому політ шатлу до МКС займав 11 днів з трьома виходами у відкритий космос.

Командує "рекордним" польотом шатлу Домінік Горі, пілотує Endeavour Грегорі Джонсон. У команду входять також бортінженери Рік Ліннехан, Роберт Бенкен, Майк Фореман, Гаретт Рейсман і японський астронавт Такао Дої.

В рамках польоту шатл доставив на МКС першу герметичну секцію японського лабораторного блоку "Кибо" і систему "Декстр", що складається з двох механічних маніпуляторів канадського космічного агентства.

Зараз ви читаєте новину «Бумеранг повернеться назад навіть в невагомості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі