вівторок, 11 червня 2019 15:20

Буде нова церква зі старою назвою - експерт розповів, чим закінчиться собор Філарета

Буде нова церква зі старою назвою - експерт розповів, чим закінчиться собор Філарета
Релігієзнавець Олександр Саган: Йдеться не про розкол, а про відкол від ПЦУ частини єпископів Фото: ukrinform.ua

Почесний патріарх Філарет скличе помісний православний собор Київського патріархату 20 червня.

Релігієзнавець Олександр Саган розповів Gazeta.ua, чого чекати від цього засідання.

"На собор приїдуть єпископи з Росії, які приїзджали на братню бесіду 14 травня. Із кліриків теж є певна кількість тих, хто підтримають Філарета через особисті симпатії. Із вірян зберуться прихожани Володимирського собору. Йдеться не про розкол, а про відкол від ПЦУ частини єпископів. Це вдарить по міжнародному іміджу України. Томос давався як засіб подолання розділення православ'я в нашій країні. Філарет дасть Московській патріархії додаткові аргументи протидіяти нашому визнанню серед інших православних церков. Тепер внутрішня ситуація, з одного боку, погіршиться, бо з'явиться ще одне церковне утворення", - каже Олександ Саган.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Філарет скликає собор, на якому хоче відновити УПЦ КП

Експерт вбачає й позитивні наслідки від дій патріарха Філарета.

"З іншого боку, ПЦУ виграє. Бо всім стане зрозуміло, що керує нею не Філарет. Зараз є спекуляції з цього питання. Це стримує багато громад перейти з МП до ПЦУ. Плюс у тому, що ПЦУ очиститься від нашарувань радянської минувщини церкви. Філарет не створить знову КП, бо він вже ліквідований. Це буде нова церква зі старою назвою, бо вона незайнята. У них є плани довести через нові освячення кількість єпископів до десятка. Це люди, які свідомо оберуть шлях самоізоляції. Бо в перспективі визнання цієї церкви не буде ніколи. Навряд чи колись Константинополь ще раз повернеться до українського питання. Від рішення синоду й архієрейського собору ПЦУ буде залежати те, які канонічні покарання понесе екс-патріарх Філарет і ті священики, які його підтримають", - говорить релігієзнавець.

Надання автокефалії Православній церкві України не мало нічого спільного з політикою та геополітикою, заявив Вселенський патріарх Варфоломій. Рішення було схвалене на основі багатовікової церковної традиції, що поважає священні канони і вільна від будь-якого політичного та дипломатичного тиску.

Зараз ви читаєте новину «Буде нова церква зі старою назвою - експерт розповів, чим закінчиться собор Філарета». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі