вівторок, 11 червня 2019 12:17

Філарет скликає собор, на якому хоче відновити УПЦ КП

Філарет скликає собор, на якому хоче відновити УПЦ КП
Дії Філарета порушують статут ПЦУ. Фото: Уніан

Почесний патріарх Філарет вирішив скликати помісний православний собор Київського патріархату, попри статут Православної церкви України.

"Ми скликаємо помісний собор, на якому не затвердимо рішення того собору, який був 15 грудня 2018-го. Значить, він для нас не є обов'язковим. Цим ми покажемо, що Київський патріархат був, є і буде. Собор ми скликаємо на 20 червня", — сказав Філарет, передає ВВС.

Він уточнив, що скликають помісний собор Української православної церкви Київського патріархату, а не ПЦУ.

"Собору помісного Київського патріархату 15 грудня не було, а був збір підписів під постановою помісного Собору. Ми ту постанову на помісному Соборі відкинемо і він буде для нас нечинним", — сказав Філарет.

Заявив, що так він зможе зберегти Київський патріархат.

"Він хоч буде і маленьким, але виросте у велику церкву", - додав Філарет.

Скликання собору суперечить статуту Православної церкви України. Це може робити тільки предстоятель церкви, митрополит Київський і Всієї України Епіфаній.

BBC із посиланням на власні джерела передає, що Вселенський патріархат підтримує Епіфанія та не виключає застосування санкцій проти Філарета.

У ПЦУ повідомили, що на цей собор може приїхати митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф та ще хтось із єпископів колишніх приходів Російської церкви в Україні.

Може приїхати невелика частина священиків Київської єпархії ПЦУ, якою керує Філарет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Патріарха Філарета назвали "токсичним" для світового православ'я

"Особливого значення собору в ПЦУ не надають, адже після 25 червня київським приходам дозволять переходити з підпорядкування Філарета до митрополита Епіфанія й у почесного патріарха зникне велика частина впливу у церкві та його фінансове підґрунтя. Вважається, що Київська єпархія є однією з найбагатших у ПЦУ", - повідомляють у ВВС.

Альтернативна ПЦУ структура в очах світового православ'я та Вселенського патріарха буде розкольницькою. На позицію ПЦУ дії Філарета не вплинуть.

У вересні або жовтні можливе визнання ПЦУ Елладською церквою.

Наприкінці травня патріарх Філарет заявив, що частина положень томосу не підходить українській церкві. На його думку, така ситуація склалась, бо документ показали після Собору. Українські церковники не знали, що там написано.

Зараз ви читаєте новину «Філарет скликає собор, на якому хоче відновити УПЦ КП». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі