пʼятниця, 19 липня 2024 09:06

Спецтема: Війна Росії проти України

Британські аналітики назвали причини провалу українського контрнаступу

Британські аналітики назвали причини провалу українського контрнаступу
Аналітики вважають, що ЗСУ найближчим часом не зможуть здійснити новий контрнаступ. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Україна в найближчому майбутньому не зможе провести новий контрнаступ, вважають експерти британського аналітичного центру з оборонних питань RUSI.

У доповіді центру "Попередні уроки українських наступальних операцій 2022-23 років" аналітики назвали головні помилки, що призвели до провалу контрнаступу Збройних сил України влітку минулого року. Про це пише BBC.

Початковий задум контрнаступу автори називають обґрунтованим. 12 українських бронетанкових і механізованих бригад мали здійснити прорив на ділянці завширшки 30 км. Планувалось ізолювати Токмак протягом семи днів, а потім прорватися на південь до Мелітополя.

"За такого темпу Росія б не встигла підтягнути резерви, і українським військам, що наступали, потрібно було лише подолати опір шести російських полків в обороні", - зазначає видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генштаб повідомив про найгарячіші ділянки фронту

На думку експертів, здійснити цей план завадила низка помилок, допущених союзниками України та командуванням ЗСУ.

Йдеться, зокрема, про недостатню кількість та затримку з постачанням західної зброї. Це не дозволило українським захисникам належним чином опанувати нову техніку.

Окрім того, ставку робили на менш підготовлені частини, які кинули на прорив російської оборони, залишивши досвідченіших бійців тримати фронт на інших ділянках. Серед причин провалу називають також розпорошення сил для контрнаступу за кількома напрямками.

Окрім того, провалилась оперативна безпека як з боку України, так і з боку союзників. Про це свідчить беззаперечна наявність у Росії точних розвідданих про напрямок головного удару ЗСУ.

Найсерйознішою помилкою українського командування аналітики називають хибний розрахунок на те, що росіяни не витримають і побіжать, як це було під Харковом 2022 року.

"Коли цього не сталося, ЗСУ безнадійно втратили темп", - зазначають аналітики.

Хоча експерти переконані у неспроможності Сил оборони нині повторити контрнаступ, вони вважають, що Україна зараз може завдавати реальну шкоду російській армії. А також нарощувати удари по території РФ, щоб максимально знищити інфраструктуру, яка генерує доходи для бюджету країни-агресора. Саме на цих задачах мають нині зосередитися українські захисники.

Західні офіційні особи вважають, що Збройні сили України не зможуть провести широкомасштабну контрнаступальну операцію до 2025 року. На їх думку, українські війська оборонятимуться протягом наступних шести місяців, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Водночас, аналітики вважають, що українські сили вже намагаються перехопити тактичну ініціативу, проводячи обмежені контратаки.

Зараз ви читаєте новину «Британські аналітики назвали причини провалу українського контрнаступу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі