вівторок, 14 липня 2009 15:21

Британська дівчинка більше 10 років прожила з двома серцями

Британська дівчинка із рідкісним захворюванням серця більше 10 років прожила з двома серцями - своїм і донорським.

16-річна Ханна Кларк (Hannah Clark) з містечка Маунтін-Еш поблизу Кардіффа, Уельс, повністю відновилася після складної операції, в ході якої лікарі видалили їй серцевий трансплантат. Історію валлійської пацієнтки розповідає ВВС з посиланням на медичний журнал Lancet.

1995 року 2-річній Ханні була проведена пересадка серця у зв"язку з кардіоміопатією - захворюванням, при якому розмір серця досягає патологічних розмірів. Хірург Магді Якуб (Magdi Yacoub) ухвалив рішення не видаляти пошкоджене серце дівчинки, а зробити так, щоб рідне серце пропускало незначну частину кровотоку, тоді як донорське виконувало б велику частину роботи.

Через 10 років, 2005 року, у Ханни Кларк були виявлені пухлини, що потребувало застосування хіміотерапії. Як припустили лікарі, новоутворення виникли через те, що дівчинка приймала імунодепресанти - ліки, що пригноблюють імунну систему для того, щоб організм не відторгав тканини донора. Єдиним рішення у цій ситуації було зниження дози медикаментів. При цьому організм Ханни спрацював передбаченим чином: у неї почалося відторгнення донорського серця.

Тоді кардіологи лондонської лікарні на Грейт-Ормонд-Стріт (Great Ormond Street Hospital) вирішили видалити другий орган. Дослідження, проведені перед операцією, показали, що рідне серце відновило свої функції і теоретично може справитися з повним навантаженням.

Через три роки після повторної операції Ханна Кларк "повністю видужала" - такий висновок лікарів. "Ми не чекали, що її рідне серце працюватиме настільки добре, - розповідає Магді Якуб. - Ханна показала нам, що одужання можливе навіть в таких складних випадках".

Здібності людського організму не перестають дивувати вчених. Так, минулого року американська школярка Джанна Сіммонс (Gianna Simmons), яка страждала на те ж захворювання, що і Ханна Кларк, прожила 118 днів без серця. Літом 2008 року їй пересадили донорський орган, проте він не прижився. Лікарі були вимушені поставити дівчинці спеціальні насоси, що імітують роботу серцевого м"яза, і лише через чотири місяці для Джанни знайшовся новий донор.

За матеріалом Вокруг Света

Зараз ви читаєте новину «Британська дівчинка більше 10 років прожила з двома серцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі