вівторок, 05 серпня 2008 09:53

Британська армія уклала таємну угоду з "Армією Махді"

Британські військові не втручалися в бої за Басру в березні 2008 року, оскільки уклали таємну угоду з командуванням "Армії Махді", пише 5 серпня TheTimes з посиланням на американських і іракських офіцерів, що брали участь в битві.

За інформацією видання, умови цієї угоди мали на увазі, що жоден британський військовослужбовець не повинен увійти до Басру без дозволу міністра оборони Великобританії Деса Брауна (DesBrowne). Проте на той час, коли такий дозвіл був отриманий, основні бої між коаліційними військами і бойовиками з "Армії Махді" вже закінчилися.

Міноборони Британії, у свою чергу, не підтвердило факт укладення угоди з бойовиками. За словами прес-секретаря міністерства, британським військовим не дали дозволу увійти до Басру, оскільки там не було відповідного приміщення для тренування іракських солдатів.

Нагадаємо, що уряд Іраку почав масований наступ на бойовиків шиїтів "Армії Махді" в Басрі у вівторок, 25 березня. У боях брали участь військовослужбовці армії Іраку і США, тоді як британські військові приєдналися до настання лише 31 березня. В ході боїв декілька сотень бойовиків було убито або арештовано, постраждали також 60 іракців і вісім американців.

Пізніше повідомлялося, що після боїв відношення між Іраком і Британією загострилися, оскільки іракські власті відмовилися прийняти допомогу британських військових при врегулюванні конфлікту в Басрі і попросили США направити туди свої війська. З чим було пов"язано недовір"я іракських властей британським військовим, не повідомлялося.

Зараз ви читаєте новину «Британська армія уклала таємну угоду з "Армією Махді"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі