субота, 17 травня 2008 12:16

Браун заявив, що у невдачі рятувальної операції в М"янмі винна хунта

Прем"єр-міністр Великої Британії Гордон Браун заявив, що ставлення бірманського уряду до власних громадян, які пережили руйнівний циклон "Наргис" є негуманним.

"Ми зіткнулися з нестерпною ситуацією, створеною природним лихом, - заявив Браун.

"І все це перетворилося на катастрофу, винні в якій люди: їх недбалість, повна зневага і нелюдське ставлення до бірманського народу з боку режиму [хунти]", - сказав він.

Прем"єр-міністр підкреслив, що уряд Бірми винен в тому, що сам був не спроможний організувати рятувальну операцію і при цьому не допустив в країну міжнародну допомогу.

За словами Брауна, "відповідальність лежить на бірманському керівництві, і вони повинні за це відповісти".

За останніми офіційними даними, жертвами циклону стали близько 78 тисяч людей. Ще 56 тисяч вважаються зниклими безвісти. Вчора повідомлялося про 77 тисяч загиблих.

Водночас, на думку експертів ООН, в зоні лиха могло перебувати до 2,5 млн людей, і кількість жертв може значно перевищити офіційні цифри.

Тим часом, уряд М"янми як і раніше відмовляється впустити до країни іноземних рятувальників. Дороги в зону лиха перекриті. Військові ретельно стежать за тим, щоб в постраждалі райони не змогли проникнути журналісти і іноземці.

У зв"язку з цим посол Франції в ООН Жан-Моріс Ріпер попередив бірманське керівництво, що їх відмова допустити в країну міжнародну допомогу може бути розцінена як злочин проти людяності.

Цю заяву він зробив у відповідь на репліку бірманського посла в ООН, який звинуватив Францію в тому, що вона направила в регіон військовий корабель.

У свою чергу Ріпер запевняє, що на борту корабля знаходяться 1500 тонн продовольства і медикаментів для постраждалих.

Також слід зазначити, що ООН розглядає можливість прибуття до М"янми заступника генсека ООН з гуманітарних питань Джона Холмса, а також проведення на високому рівні конференції із збору коштів для надання допомоги населенню, постраждалому від тропічного циклону.

Високопоставлений представник Євросоюзу Луї Мішель, який залишає М"янму, каже, що так і не зрозумів, чи вдалося йому умовити генералів допустити в країну більше співробітників міжнародних гуманітарних організацій і вирішити ввезення вантажів з предметами першої необхідності, повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «Браун заявив, що у невдачі рятувальної операції в М"янмі винна хунта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі