понеділок, 03 лютого 2020 20:23

"Боялись нового ультиматуму від Трампа" - експерт про візит Держсекретарі США у Київ

"Боялись нового ультиматуму від Трампа" - експерт про візит Держсекретарі США у Київ
Володимир Горбач: Україна та США чекають закінчення процедури імпічменту і тоді у спокійній атмосфері будуть відновлювати адекватні двосторонні відносини. Фото: ВВС

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп не відчуває моральної відповідальності за війну на сході України. Перекладає її на попередників з адміністрації Обами. Америка хотіла б, аби Росія і Україна домовились на будь-яких умовах. Про це відкрито говорить Державний секретар США Майк Пампео, фактично дослівно цитуючи Трампа.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить експерт з міжнародних відносин Володимир Горбач.

Яка була мета візиту Державного секретаря США Майка Помпео у Київ?

- Поводив узагальнене турне. Окрім України відвідав ще Білорусь та кілька інших країн-сусідів Росії. Але не її саму - це позитивний сигнал. Таким чином Сполучені Штати хотіли виявити підтримку до цих країн та показати, що можна було б орієнтуватись не тільки на Кремль. У нашому випадку Помпео підкреслив своїм візитом підтримку української позиції у війні з Росією. У першу чергу це політичний жест. Але також сторони говорили і про військово-безпекові аспекти, економіку та енергетику.

На що розраховували українські представники? Досягли своєї мети?

- Боюсь, з нашого боку не стільки надії, як побоювання щодо візиту Помпео. Вони пов'язані з процедуро імпічменту у США та активною залученістю у ці процеси України. Стали центром американських внутрішніх розборок. Офіс президента Зеленського скоріш за все побоювались, що Помпео привезе якусь нову вимогу з Овального кабінету. Звичайно, ми не знаємо, про що сторони говорили без камер. Але спільна прес-конференція Зеленського та Помпео показує, що наче нового ультиматуму немає. Якщо і була розмова на цю тему, вона не вийшла на поверхню.

Саме зараз у Конгресі процедура імпічменту підходить до свого логічного завершення. Трамп залишиться на посаді. Україна та США чекають цього моменту і тоді у спокійній атмосфері будуть відновлювати адекватні двосторонні відносини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держсекретар США відвідав поранених військових у київському госпіталі

Помпео в Білорусі завив, що Україна та РФ врешті мають самі вирішити конфлікт. Що означає ця заява? Сполучені Штати усуваються від конфлікту?

- Це дуже негативна ремарка, але вона не перша. Помпео фактично процитував Трампа. Американський президент під час прес-конференції з Володимиром Зеленським на Генеральній асамблеї ООН у вересні теж сказав, що Україні та Росії варто було б домовитись і якось вирішити проблему. В чергове бачимо, особисто американське керівництво не цікавить проблема війни на Донбасі. Це - поганий сигнал для нас.

Що він означає для України? Які наслідки можуть бути?

- Сполучені Штати та у першу чергу Дональд Трамп не бачить своєї моральної відповідальності за анексію українського Криму та окупацію Донбасу. Його адміністрація за замовчуванням перекладає відповідальність за ці події на попередника Барака Обаму. Себе ж Дональд Трамп хоче позиціонувати над ситуацією.

Вашингтон та багато інших європейських країн були б тільки раді, якби Україна та Росія якось вже домовились і не муляли очі своїми проблемами. Тоді можна було б без проблем торгувати з Кремлем. І не говорити постійно про стурбованість поведінкою російської влади.

Але це не можливо. Західним країнам та Америці у першу чергу доведеться нести свою частину відповідальності за руйнування світового порядку та міжнародного права.

Майк Помпео, перебуваючи у Мінську обіцяв білорусам нафту за конкурентними цінами. Хоче переконати Лукашенка, що треба віддалятися від Росії?

- З одного боку Майк Помпео цими словами дійсно хоче стимулювати Лукашенка певною мірою виходити з зони впливу Кремля. З іншого говорить, що після багатьох років заморожених стосунків Сполучені Штати готові наближатись до Білорусі. Принаймні у сфері енергоресурсів. Американці активно просувають їх на європейському ринку.

Один аспект цієї заяви - психологічний. Помпео говорить про конкурентну нафту саме у період енергетичної війни між Білоруссю та Росією. Президент Лукашенко саме так і називає цю ситуацію. Отже вона дійсно досить натягнута. А заява Помпео - це рука підтримки для Мінська у протистоянні з Путіним. США не зацікавлені у тому, щоб Білорусь втратила остаточно свій суверенітет та незалежність від РФ.

З іншого боку американський Держсекретар просуває на зовнішніх ринках інтереси американського бізнесу. У США ресурсами торгує не держава, як у Росії. Там це роблять приватні компанії. Американська влада робить усе, щоб забезпечити своїх підприємців ринками збуту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помпео ухилився від запитання про запрошення Зеленського до США

Державний секретар Сполучених Штатів 56-річний Майк Помпео 30-31 січня відвідав Україну. Візит відбувся для підкреслення підтримки українського суверенітету, повідомляє Держдепартамент США. Проте він проходить на тлі імпічментуДональда Трампа, якого звинувачують у тиску саме на українського президента.

У Києві Помпео зустрівся з міністром закордонних справ Вадимом Пристайком, очільником ПЦУ Епіфанієм та президентом Володимиром Зеленським. Після особистої розмови вони дали спільну прес-конференцію. Говорили про економічну співпрацю країн, військову допомогу та закупівлю Україною зброї у США.

Після України, Держсекретар США поїхав у Білорусь. Там мав зустріч з президентом Олександром Лукашенком та міністром закордонних справ Білорусі Володимиром Макеєм.

Також Майк Помпео відвідав Казахстан та Узбекистан.

Зараз ви читаєте новину «"Боялись нового ультиматуму від Трампа" - експерт про візит Держсекретарі США у Київ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі