середа, 06 вересня 2023 13:32

Біженців з України запитали про умови життя в Європі

 

Лише 13% українських біженців мають некомфортні умови у Європі.

У цілком або скоріше комфортних умовах в країнах ЄС опинилися 34% і 51% громадян України відповідно, свідчать дані опитування соціологічної групи "Рейтинг".

"Комфортність умов залежить від регіону та тривалості перебування в країні. Кращі умови мають ті українці, які живуть в країні декілька років (89%). Хоча і ті, що приїхали нещодавно, а таких близько 80% опитаних, мають досить пристойні умови проживання", – сказано в повідомленні.

Найкращі умови проживання у Північній Європі (90% живуть в комфортних умовах), тоді як у Східній (84%) та Південній Європі (83%) таких менше.

Україну відвідували 46% з тих, хто поїхав. Отже, більше половини наших громадян, які виїхали, жодного разу вдома не були за час свого перебування за кордоном. Серед тих, хто виїхав під час війни, – 60% більше не приїжджали в Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біженці з України спричинили житлову кризу в Європі

Ставлення місцевого населення до українців в цілому оцінюють позитивно: 51% говорить про позитивне ставлення, 38% про нейтральне. З холодним ставленням зіштовхнулися лише 9% опитаних. Ставлення українців до місцевих оцінюється ще краще: 61% ставляться тепло, 35% нейтрально і лише 3% холодно.

Українці проявляють цікавість та подорожують Європою. Країною перебування часто подорожували 27% опитаних, іноді – 33%. Іншими країнами Європи – 15% та 26% відповідно.

49% українців, які переїхали після вторгнення РФ, не хотіли б залишатися жити за кордоном. 40% українців переїхали в Європу до вторгнення росіян.

Основна частина опитаних (59%) перебуває в Європі близько року. Це перша група міграції на початку повномасштабного вторгнення. Найбільше таких серед українців, які виїхали зі Сходу країни та столиці.

Ще 8% перебувають в ЄС близько шести місяців. Найбільше таких серед українців, які виїхали з півдня, зокрема, через підрив Каховської ГЕС.

Водночас 25% опитаних перебувають в країні вже кілька років. Найбільше таких серед українців, які виїхали з заходу та центру країни, швидше за все на заробітки.

У Польщі закрили найбільший центр прийому біженців з України, що діяв у Надаржині за 30 км від Варшави. Там пояснили це тим, що центр планувався як тимчасовий.

Зараз ви читаєте новину «Біженців з України запитали про умови життя в Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі