четвер, 28 грудня 2023 08:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Безугла, яйця та мільйони на серіали: ТОП-5 скандалів можновладців за рік
4

Олексій Данілов наголосив, що лише Росія зацікавлена в тому, щоб скористатися "так званою напругою" між президентом Володимиром Зеленським та головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним
Фото: Офіс президента
Цього року найбільше скандалів у Кабміні було щодо Міноборони
Верховна Рада у липні звільнила з посади міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка
З літа у ЗМІ масово почали з'являтися матеріали про корупцію у "військкоматах"

В Україні майже два роки триває повномасштабна війна. Однак воєнні дії зовсім не зупинили політичні скандали. А деякі з них навіть загострилися.

У матеріалі Gazeta.ua зібрали ТОП-5 публічних конфліктів і скандалів, які були найгучнішими цього року.

Безугла і Залужний

Один із останніх найгучніших скандалів розпочала народна депутатка від "Слуги народу" Мар'яна Безугла. Написала пост у Facebook 26 листопада з критикою головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного: "Як ви бачите війну? Чому створення бригади, а не доукомплектування існуючих? Скільки коштуватиме бригада, нова бригада? Це ж ще нові штаби, що з бойовими підрозділами? Чи закладати кошти під ротацію і демобілізацію? Що з навчанням? Що з ротаціями? Чому в 2024 не закладена закупівля турнікетів взагалі, наприклад? Ви розумієте, що один загиблий коштує державі 15 млн грн, а турнікет типу САТ - в 10 тис раз менше? Окрім трагедії загибелі як такої. Ця дискусія була непублічною, але напруження наростало і зараз ситуація така, що якщо військове керівництво не може надати НІЯКОГО задуму на 2024 рік, а всі їхні пропозиції щодо мобілізації зводяться до того, що треба більше людей без ЖОДНОЇ пропозиції зі змін СИСТЕМИ ЗСУ, то таке керівництво має піти".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Розпочалася війна дронів" - попередили про нову небезпеку повітряних атак

Вже після цієї заяви Безугла опублікувала ще кілька постів з критикою Залужного. В одному з них заявила, що головнокомандувач ЗСУ буцімто сперечався щодо мінування кордонів з генералом Марком Міллі, очільником Об'єднаного комітету начальників штабів США. А на заслуховуванні в комітеті щодо погодження закупівель нібито "заявив усім присутнім, що дрони не потрібні".

Автор: Офіс президента
  Олексій Данілов наголосив, що лише Росія зацікавлена в тому, щоб скористатися "так званою напругою" між президентом Володимиром Зеленським та головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним
Олексій Данілов наголосив, що лише Росія зацікавлена в тому, щоб скористатися "так званою напругою" між президентом Володимиром Зеленським та головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним

Безуглу за ці пости засудили. Секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов наголосив, що лише Росія зацікавлена в тому, щоб скористатися "так званою напругою" між президентом Володимиром Зеленським та головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним. Це його інтерв'ю було записане до заяви Безуглої, але вийшло саме зранку у розпал скандалу. Частина депутатів від "Слуги народу" назвали недоречними заяви Безуглої. Депутат від "Голосу", секретар комітету з нацбезпеки Роман Костенко заперечив слова Безуглої про відсутність плану дій Генштабу на 2024 рік.

Звільнення міністра Ткаченка

Верховна Рада у липні звільнила з посади міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка. Публічну команду звільнити свого давнього соратника дав особисто президент Зеленський.

33 млн грн передбачали на серіал, в якому легко прочитувалась історія про одіозного бізнесмена з Кіровоградщини Олександра Поворознюка

Олександр Ткаченко керував мінкультом з червня 2020-го - понад три роки. Весь цей період супроводжувався скандалами та сварками в культурному середовищі. Зокрема, влітку парламент виділив Мінкульту 0,5 млрд грн на добудову другої черги музею Голодомору.

Мінкульт замовив серіалів на сотні мільйонів гривень. 33 млн грн передбачали на серіал про одіозного бізнесмена з Кіровоградщини Олександра Поворознюка. Це викликало обурення у громадськості.

Автор: "Слово і діло"
  Верховна Рада у липні звільнила з посади міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка
Верховна Рада у липні звільнила з посади міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка

Одним із закидів щодо міністра було те, що той не організував необхідну евакуацію музеїв та цінностей з тих регіонів, які найбільше постраждали від війни чи потрапили в окупацію. Там експонати або були знищені, або їх вивезли росіяни. Йдеться про Херсон, Маріуполь та інші міста.

Петиції з вимогою звільнити міністра культури кілька реєстрували разів. Одна з них у червні 2023 року набрала необхідні 25 тис. підписів.

Скандали в Міноборони

Цього року найбільше скандалів у Кабміні було щодо Міноборони та тодішнього очільника відомоства Олексія Резнікова. На початку року журналіст Юрій Ніколов порівняв ціни, які сплачує Міноборони та Держприкордонслужба. Виявив колосальну різницю. У Державній аудиторській службі офіційно підтвердили, що міністерство купляло яйця по 17 гривень за штуку. Внаслідок цього посад позбулися директор департаменту закупівель Міноборони Богдан Хмельницький та заступник міністра В'ячеслав Шаповалов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сотні тисяч доларів у банках та під матрацами: хто у владі збагатився за час війни

У липні з'явилася інформація, що Міністерство оборони витратило 33,3 млрд грн на зброю та речі, яких українські військові так і не побачили, хоча гроші платників податків на них були витрачені. У Центрі протидії корупції повідомили, що сума простроченої дебіторської заборгованості за контрактами Міноборони за останні півтора року на той час становила 33,3 млрд грн. Це означає закупівлю, тобто сплату коштів постачальнику, але неотримання обіцяного товару в обумовлений термін.

Придбані літні куртки дорогою до України перетворилися у документах вже на зимові та здорожчали втричі

У серпні журналісти опублікували результати розслідування про те, що восени 2022 року Міноборони уклало контракт із турецькою фірмою на постачання одягу для ЗСУ. Зокрема стверджувалося, що придбані літні куртки дорогою до України перетворилися у документах вже на зимові та здорожчали втричі. Зауважується, що на той час одним із власників фірми був племінник народного депутата від "Слуги народу" Геннадія Касая. Реагуючи на публікацію, Резніков запропонував автору розслідування та нардепу, що виявили невідповідність у документах, піти з професії, якщо висновки розслідування виявляться помилковими. Якщо ж інформація підтвердиться, Резінков обіцяв піти у відставку сам.

Автор: "Мілітарний"
  Цього року найбільше скандалів у Кабміні було щодо Міноборони
Цього року найбільше скандалів у Кабміні було щодо Міноборони

На тлі накопичення скандалів президент Володимир Зеленський підтвердив, що вирішив звільнити Олексія Резнікова, його місце зайняв голова Фонду держмайна Рустем Умєров.

Корупція у ТЦК

З літа у ЗМІ масово почали з'являтися матеріали про корупцію у "військкоматах". Військові комісари та лікарі за хабарі видавали липові довідки про непридатність до служби, допомагали виїхати за кордон та інше. За словами президента Зеленського, через корупцію у ВЛК з України незаконно виїхали тисячі людей.

У липні НАЗК розпочало перевірки способу життя понад 100 керівників та заступників Територіальних центрів комплектування та соцпідтримки. Найгучнішою справою стало затримання вже екскерівника Одеського обласного ТЦК та СП Євгена Борисова.

Проти Борисова відсторонили від виконання службових повноважень, а ДБР порушило провадження

Журналісти з'ясували, що його родина під час повномасштабної війни придбала на іспанському узбережжі віллу та інші об'єкти нерухомості, а також цілу низку елітних автомобілів на $4,5 мільйона. Після розголошення цієї інформації Борисова відсторонили від виконання службових повноважень, а ДБР порушило провадження щодо зловживань під час призову військовозобов'язаних.

Автор: sud.ua
  З літа у ЗМІ масово почали з'являтися матеріали про корупцію у "військкоматах"
З літа у ЗМІ масово почали з'являтися матеріали про корупцію у "військкоматах"

Правоохоронці встановили, що теща одеського воєнкома впродовж останніх років стала власницею Toyota Land Cruiser Prado, Mercedes-Benz G 63 AMG та Toyota Land Cruiser. Офіційно коштів для цього у неї не було. У липні суд відправив Борисова під арешт з можливістю внесення застави у 150 млн грн. А вже у серпні за результатами перевірки президент Володимир Зеленський увів в дію рішення РНБО, яке передбачає звільнення усіх керівників обласних ТЦК та СП.

Депутатка викинула хабар через паркан

На початку грудня Вищий антикорупційний суд продовжив строк дії обов'язків, покладених на народну депутатку від фракції "Слуги народу" Людмилі Марченко. Жінка намагалася позбутися хабара, викинувши його через паркан.

Вона разом зі своєю помічницею є підозрюваними у справі щодо зловживання впливом заради одержання неправомірної вигоди. Нардепка обіцяла за $5,3 тис. сприяння в отриманні дозволу на виїзд з України нібито для перевезення гуманітарного вантажу.

Однак, після появи правоохоронців, Марченко намагалася викинути отримані кошти. Успішно зробити це вона не змогла.

"В Офісі президента повинні думати не про особисті успіхи, а перемогу у війні. Поки цього не видно"

Віктор Бобиренко, політолог:

"З весни можна згадати те, що влада дуже накручувала суспільство щодо контрнаступу. Відповідно, люди мали завищені очікування. Була навіть ейфорія у суспільства. Сформували зовсім неправильний запит і тому тепер маємо розчарування.

Ще однією найбільшою проблемою за цей рік назвав би дуже довгий перехід на військові рейки. Влада не чула експертів. А вони, зокрема, казали про важливість дронів. Тепер маємо проблеми.

Також я би говорив про провал у комунікації з суспільством. Влада говорить з людьми виключно через телемарафон. Або між собою у західних ЗМІ. А марафон продає тільки "ура-оптимістичні" речі і перемогу через два-три тижні.

В умовах війни маємо провал комунікації також між військовим і політичним керівництвом

Влада цього року показала дуже поганий приклад спілкування з нашими союзниками. Поїздка Зеленського до Нью-Йорку у вересні – класичний приклад. Вони думали, що їх всі обійматимуть і зустрічатимуть стоячи. Але зустріч виявилася дуже холодною. В умовах війни маємо провал комунікації також між військовим і політичним керівництвом всередині країни. Публічно все добре. А потім очільника Сил спеціальних операцій знімають без погодження з Залужним (Про звільнення ексочільник ССО дізнався зі ЗМІ, також розказав, що Головнокомандувач про таке рішення не знав – Gazeta.ua). Чи виходить Безугла і питає про плани війни.

Всі ці історії дуже небезпечні. Для влади це говорить про електоральні втрати і зниження рейтингу. А для нашого суспільства все це несе катастрофічні наслідки. Особливо, конфлікт між військовим і політичним керівництвом країни. В Офісі президента повинні думати не про особисті успіхи, а перемогу у війні. Поки цього не видно".

Зараз ви читаєте новину «Безугла, яйця та мільйони на серіали: ТОП-5 скандалів можновладців за рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі