пʼятниця, 07 липня 2023 08:55

Спецтема: Війна Росії проти України

Атака на Львів: аналітик розказав, що допоможе захисти небо

Атака на Львів: аналітик розказав, що допоможе захисти небо
Російські ракети влучили у багатоквартирний будинок у Львові. Фото: Нацполіція

Нічний удар по Львову має стати для партнерів України ще одним сигналом, що зволікати з передачею ЗСУ винищувачів F-16 не можна, заявив речник Повітряних сил Юрій Ігнат. Літаки раніше осені в Україні не з'являться. Однак коли їх дадуть разом з більшою кількістю систем Patriot – це допоможе захистити українське небо значно ефективніше. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий аналітик Іван Січень.

"Два дивізіони систем Patriot вже змогли закрити Київ. Однак питання з літаками складніше, ніж з системами ППО. Останні простіше обслуговувати і простіше навчитися керувати. Західні країни досі бояться нам передавати літаки. Не хочуть напряму вступати конфлікт з Росією. Бо система ППО – це по-суті для оборони. А літаки можна застосувати як для оборони, так і для нанесення ударів. Це перша причина, чому це питання так довго тягнеться. Друга – літаки це складно. Треба навчити льотчиків – мінімум два місяці. F-16 мають свої особливості і це треба враховувати", – сказав Січень.

На кожен з літаків потрібно навчити щонайменше по два пілота, наголосив аналітик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Щоб було 10 збитих ракет із 10, треба F-16" – Повітряні сили про ефективність ППО цієї ночі

"А нам потрібен не один літак. Це близько 60 пілотів та ще більше техніків, яких теж треба навчати. Потрібно привезти обладнання, запчастини, боєприпаси. Треба підготувати частину, де ці літаки будуть знаходитися. На жаль, це об'єктивно складний процес, який потребує часу. Тому дійсно, раніше осені їх важко очікувати. Так, ці літаки вже зараз могли би багато що закрити. Західні технології випереджають радянські і російські на років 30-40. Але поки маємо справлятися за допомогою радянських літаків та західних систем ППО. Коли матимемо F-16 разом з більшою кількістю тих же Patriot захист буде більш ефективним", – додав Січень.

F-16 потрібні не тільки, щоб збивати ракети, а й відігнати противника ще далі від нашого неба, пояснив аналітик.

"Росіяни вже не заходять в наш повітряний простір, а скидають бомби здалеку – кілометрів 100-150 зі своєї території. А з новими літаками не будуть і підлітати взагалі", – додав Січень.

Цієї ночі росіяни завдали удару по території України, випустивши із надводних носіїв та підводних човнів у Чорному морі крилаті ракети "Калібр". Ракети влучили по цивільних об'єктах у Львові. Суттєвих руйнувань зазнав багатоповерховий будинок, в ньому фактично знесені 3 та 4 поверхи у двох під'їздах. Загинуло четверо цивільних осіб, ще 32 отримали поранення. 13 поранених госпіталізовані. Пошуково-рятувальні роботи на місці удару продовжуються.

Зараз ви читаєте новину «Атака на Львів: аналітик розказав, що допоможе захисти небо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі