четвер, 13 січня 2011 11:02

Астрономи показали найбільшу в історії фотографію нічного неба (ФОТО)

Колаборація Sloan Digital Sky Survey представила найбільший в історії цифровий знімок нічного неба.

За даними наукового журналу Wired, зображення отримане з декількох мільйонів знімків, зроблених з 1998 року 2,5-метровим телескопом обсерваторії Apache Point, розташованої в американському штаті Нью-Мексико. Фотографія складається 1,2 трильйона пікселів, а її розмір становить 30 Терабайт. Для повного відтворення знімка необхідно 500 тисяч HD-телевізорів.

Під час перших двох етапів проекту Sloan Digital Sky Survey фотографували північну частину небесної сфери. Третя стадія почалася в червні 2008 року і закінчилася в грудні 2009 року. Цей етап передбачав фотографування південноюї частини.

"Це чи не найкращий подарунок в історії науки. Цими даними будуть користуватися протягом багатьох років", - сказав учасник проекту Майк Блентон з Нью-Йоркського університету (США).

Також проводяться вимірювання спектру більш ніж мільйона галактик. Це необхідно, щоб скласти найбільшу і найдетальнішу тривимірну карту Всесвіту. Передбачається, що проект буде завершений в 2014 році.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Астрономи показали найбільшу в історії фотографію нічного неба (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі