пʼятниця, 19 листопада 2010 16:41

Учні британської сільської школи запустили в космос картоплю (ФОТО)
5

Фото: YouTube

Учні молодших класів з британського села Лендскоув запустили в космос корабель, виготовлений прямо у шкільній майстерні. "Пілотом" у кабіні модуля була картоплина.

Спеціально відібрана бульба була одягнена у костюм Санта-Клауса. Її прикрасили ватяною бородою і посадили в апарат, побудований з пластикової пляшки з-під газованої води. Підйомну силу кораблю забезпечувала повітряна куля, заповнена гелієм.

Проект отримав назву Spudnik2: гра слів, що змішує супутник з картоплею. Він був розроблений простими школярами, вік яких складав всього сім - десять років. Дітям допомагали педагоги і технічний експерт Алекс Хендерсон. Допомога дорослих потрібна в удосконаленні дизайну корабля, а також у розробці установки для його запуску.

Spudnik2 був забезпечений відеокамерою і запущений із сільської автомобільної парковки в Девоні. Керований "Сантою" корабель злетів на 27 км. Потім куля загорілася і вибухнула. А модуль благополучно приземлився на парашуті на території графства Хемпшир, в 225 км від точки старту. Під час польоту творці проекту могли стежити за колишньою пляшкою за допомогою системи GPS. Відео проекту Spudnik2 розміщено в Мережі.

Попередникові успішного "корабля з картоплею" - апарату Spudnik1 - не вдалося дістатися до коcмоса.

"Ми не особливо чекали, що другий модуль забереться настільки високо. Це захват! Діти буквально захворіли літальними апаратами. Тепер доведеться придумувати, як відправити чергову картоплю вже на орбіту", - розповів директор школи в Лендскоув Робін Сміт.

Лише тиждень тому в космос був відправлений ще один об'єкт шкільного творчості. Паперовий літачок з розмахом крил близько 90 см на гелієвій кулі злетів на 37 кілометрів. Він стартував в околицях Мадрида. Підйом зайняв близько півтори години, перш ніж кулька була знищена, і літак почав планування до земної поверхні.

Утро.ру

Зараз ви читаєте новину «Учні британської сільської школи запустили в космос картоплю (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі