середа, 29 грудня 2010 12:42

У космосі знайшли велетенську "ялинкову іграшку" (ФОТО)

Космічний телескоп "Хаббл" сфотографував сферичну газову оболонку, яка утворилася після спалаху наднової у Великій Магеллановій хмарі.

Цей залишок наднової має позначення SNR B0509-67.5 і розташовується в сузір'ї Золотої риби в 160 000 світлових роках від Землі. Передбачається, що попередником наднової був білий карлик, а сам вибух, таким чином, належав до типу Ia. Цю подія спостерігачі, що перебували у Південній півкулі, могли б зареєструвати близько 400 років тому. Але відповідних за часом повідомлень про появу "нових зірок" у Великій Магеллановій хмарі не збереглося.

Камера ACS "Хаббла" сфотографувала SNR B0509-67.5 в жовтні 2006 року. Тоді астрономи використовували фільтр, налаштований на реєстрацію спектральної лінії водню Н-альфа, яка включена в серію Бальмера. Цій лінії відповідає перехід електронів з третього енергетичного рівня на другий з довжиною хвилі в 656,3 нм.

На зображенні, переданому ACS, чітко виділяється газова оболонка діаметром близько 23 світлових років, яку дослідники назвали "ялинковою кулею". Оболонка, зауважимо, розширюється зі швидкістю понад 18 млн км / год.

Знімок був об'єднаний з фотографією навколишнього зоряного поля, зробленою камерою WFC3 зовсім недавно, в листопаді 2010 року.

Отримане зображення астрономи і представили публіці.

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «У космосі знайшли велетенську "ялинкову іграшку" (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі