середа, 29 грудня 2010 11:29

Астрономи кажуть, що знайшли вулкани на супутнику Сатурна (ФОТО)
5

Під час обробки переданих із зонда "Кассіні" даних американські вчені виявили свідчення існування кріовулканів на Титані - найбільшому супутнику Сатурна.

Кріовулкани трапляються на "крижаних" місяцях. Принцип їхньої дії аналогічний вулканам на Землі і супутнику Юпітера Іо. Різниця в тому, що вони вивергають не силікатну лаву, а воду, аміак, метан та інші леткі речовини в рідкому і газоподібному станах. Про активний кріовулканізм на Енцеладі свідчать так звані тигрові смуги - протяжні розломи, з яких виривається вода і крижані частки. Вони не залишають помітних слідів на поверхні супутника.

Кріовулкани Титану схожі на земні також зовні. Відповідні форми рельєфу (наприклад, області Ganesa Macula і Tui Regio) вчені вже знаходили, але виявити надійні докази не вдавалося.

Нова інформація належить до області Sotra Facula. На синтезованих зображеннях видно "гору" висотою приблизно 1 000 м. Поруч з нею розташована улоговина глибиною 1,5 км, яка нагадує вулканічну кальдеру - велику улоговину з крутими схилами. У тому ж місці виявили пальцеподібні потоки речовини, яка має специфічний склад.

"Все це належить до явних ознак вулканічного ландшафту. Пагорби, звичайно, можуть мати тектонічне походження, але кріовулканічна гіпотеза дає набагато більш просте пояснення", - сказав NASA планетолог Джеффрі Каргел з Арізонського університету.

Другу "гору" знайшли в 450 км на північ. Її висота - близько 1 км.

У разі підтвердження цієї інформації вчені отримають можливість пояснити той факт, що запаси метану в атмосфері супутника поповнюються.

"Метан, руйнований ультрафіолетовим випромінюванням Сонця, повинен був давно піти з атмосфери, але ми цього не спостерігаємо. А кріовулкани цілком здатні доставляти нові порції CH4 з надр Титана", - пояснила учасниця робіт Лінда Шпількер.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Астрономи кажуть, що знайшли вулкани на супутнику Сатурна (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі