четвер, 17 січня 2008 09:00

Японські китобійники відмовляються звільнити захоплених екологів

Двоє активістів радикальної екологічної організації "Сі шеперд", як і раніше, знаходяться в руках команди японського китобою Yushin Maru 2, яка захопила їх у вівторок під час їхньої спроби піднятися на борт цього судна. Переговори про звільнення поки не дали результату, повідомили поінформовані джерела в Токіо.

Японці відкидають вимогу "Сі шеперд" пришвартувати його шхуну "Стів Ірвін" до китобою для передачі захоплених активістів.

Керівник екологічної організації Пол Уотсон не приховує, що має намір використати цю можливість для нових радикальних акцій протесту проти відстрілу морських ссавців. У інтерв"ю австралійським засобам масової інформації він вже заявив, що має на меті "виведення з ладу" китобоя.

Тому японці наполягають на тому, щоб шхуна "Стів Ірвін" знаходилася на відстані не менше 10 миль від їхнього судна. Для передачі активістів вони вимагають направити гумовий човен. Японці готові також передати захоплених людей на борт австралійського патрульного криголама "Оушн вайкинг", що знаходиться поблизу.

Активісти екологічної організації "Сі шеперд" - 28-річний австралієць Бенджамин Поттс і 35-річний британець Джейл Лейн були схоплені у водах Антарктики командою японського китобійного судна Yushin Maru 2, коли без дозволу піднялися на його борт. Перед цим два активісти кидали на палубу китобою пляшки з пахущою згірклою олією.

Японці запевняють також, що активісти організації "Сі шеперд" намагалися блокувати мотузками гвинти судна. Самі екологисти стверджують, що їхні сподвижники піднялися на борт китобою, щоб передати його капітанові петицію з вимогою припинити відстріл морських ссавців. Проте їх нібито на якийсь час прив"язали до щогли, а потім відвели в нижні приміщення.

Організація "Сі шеперд" відома своєю украй радикальною позицією. Минулого року вона неодноразово заявляла, що таранитиме японські китобої. В результаті небезпечних маневрів її судно навіть зіткнулося з флагманом японської флотилії, постраждали два моряки.

У світі з 1986 року діє мораторій на відстріл китів. Проте Японія продовжує на них полювання в обмежених масштабах, посилаючись на те, що це необхідно для наукових цілей - наприклад, для вивчення шляхів міграції океанських ссавців, їхнього раціону і т.ін. У нинішньому році японці мають намір добути близько 1000 китів у водах Антарктики, повідомляє NEWSru.com.
Зараз ви читаєте новину «Японські китобійники відмовляються звільнити захоплених екологів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі