Захисники прав тварин домоглися того, що в штаті Каліфорнія заборонено виробництво качиної печінки фуа-гра, оскільки для того, щоб зробити продукт більш жирним, птахів насильно розгодовують через спеціальні трубки, що, на думку активістів, є жорстокістю. Заборона набуває чинності з 1 липня, і тепер столики в ресторанах штату, де подаються ласощі з качиної печінки, заброньовані на місяць вперед.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Малиновий соус найкраще підходить до дичини
"Ціна (на печінку фуа-гра) подвоїлася, - повідомила співробітниця ресторану Dishcrawl Трейсі Лі. - Зараз купити її складно, тому що попит в кілька разів перевищує пропозицію".
Каліфорнійські гурмани готові платити по 40 доларів за кілограм ласого продукту. З нагоди заборони шеф-кухар Джосайе Слоун вирішив влаштувати урочистий обід в ресторані Sent Sovi в Саратоге, на якому всі страви будуть включати в себе фуа-гра. У меню входять вінегрет з руколи з фуа-гра, мус з фуа-гра з трюфелями і пиріг з ревеню і чабру з фуа-гра. На солодке шеф-кухар збирається запропонувати гостям солодке фуа-гра з арахісовим маслом і шоколадом. Сам кухар заявив, що для нього це, швидше, "показова лекція з приводу того, що можна приготувати з качиної печінки".
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Франція та Німеччина посварились через фуа гра
Захисники прав тварин стежать за загальним ажіотажем навколо заборони фуа-гра з іронією.
"Гурмани та шеф-кухарі спішно запихають собі у горлянку м'ясо насильно відгодованих качок і бояться, що не встигнуть наїстися досхочу до того, як це буде заборонено. Хіба це не веселе видовище?" - зауважила Дженніфер Фірінг з товариства захисту прав у США.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У гусячий паштет ллють коньяк
Втім, можливо делікатес заборонять не назавжди: єдиному виробнику печінки фуа-гра в Каліфорнії - компанії Sonoma Artisan - місцева влада дали термін у сім років на те, щоб знайти більш гуманний спосіб виробляти делікатесний продукт. Якщо він буде знайдений, то Sonoma Artisan зможе відновити виробництво.
Коментарі
2