середа, 16 вересня 2009 09:35

Америка зарахувала Росію до "осі зла"

Америка зарахувала Росію до "осі зла"

Національна розвідка США включила Росію в число країн, здатних загрожувати інтересам Сполучених Штатів. Серед основних потенційних недругів США Національна розвідка назвала Іран, Північну Корею і Китай. Про це йдеться в оприлюдненій у вівторок доповіді розвідки США про стратегію на найближчі чотири роки.

У доповіді директора Національної розвідки Деніса Блера йдеться, що Іран і КНДР представляють загрозу безпеці США у зв"язку з їхніми ракетно-ядерними амбіціями. Особливо наголошується небезпека з боку Північної Кореї через її "непередбачувану поведінку".

Росія ж, хоча і є партнером США в багатьох важливих ініціативах, таких, як утилізація ядерних відходів і боротьба з ядерним тероризмом, "але в той же час може продовжити знаходити способи підсилити свою потужність і вплив таким чином, що здатна ускладнити реалізацію інтересів США", наголошується в доповіді.

Відзначимо, що Росія, Китай і Іран стали новою "віссю зла", являючи собою небезпечну тріаду, що має в своєму розпорядженні балістичні ракети, і Заходу все складніше ігнорувати цей факт.

Разом з тим автори документу підкреслюють, що потенційна загроза зовсім не означає неможливість підтримки нормальних міцних відносин між країнами.

"Можуть бути можливості співпраці з багатьма державами, включаючи вищеперераховані, на підтримку загальних інтересів, зокрема забезпечення верховенства закону, забезпечення правління, відповідного бажанням населення, вільної і чесної торгівлі і вирішення транснаціональних проблем", - указується в документі.

У доповіді наголошується, що "деякі країни здатні нести загрозу інтересам США за допомогою як традиційних засобів - військової сили і шпигунства, так і сучасних - кібероперацій".

На думку глави Національної розвідки Деніса Блера, під керівництвом якого знаходяться всі 16 американських спецслужб, Росія і Китай є найбільшою небезпекою з погляду можливих кібератак.

"Китай дуже агресивно поводиться в кіберпросторі. Росія теж", - сказав він під час спеціальної прес-конференції у вівторок.

Згідно з докладом, головними своїми завданнями на найближчі роки Національна розвідка, як і адміністрація Барака Обами, вважає боротьбу з тероризмом і недопущення розповсюдження зброї масового знищення, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Америка зарахувала Росію до "осі зла"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі