понеділок, 10 червня 2024 10:07

Як ЗСУ застосовують ракети Storm Shadow i Scalp: у Повітряних силах розповіли

Як ЗСУ застосовують ракети Storm Shadow i Scalp: у Повітряних силах розповіли
Українські війська ефективно використовують ракети Storm Shadow i Scalp. Фото: mil.in.ua

Українські військові навчилися краще застосовувати надані союзниками крилаті ракети Storm Shadow i Scalp.

Для їх використання обирають несподівані для росіян маршрути. Про це у коментарі "Донбас Реалії" заявив начальник авіації командування Повітряних сил Збройних сил України Сергій Голубцов.

Він розповів, як за рік використання показали себе ці крилаті ракети.

"Ефективність самої зброї не змінилася, але ми навчилися краще її використовувати. Разом із Storm Shadow i Scalp використовуються ракети-обманки, які імітують польоти, але вони виснажують їхню систему ППО, відволікають від справжніх ракет, які досягають цілей. Дуже показово це все можна побачити у Луганській, Донецькій областях, на території окупованого Криму і в межах Чорного моря. Всі бачать, що зараз там росіяни значно-значно здали свої позиції", - зазначив Голубцов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія за добу втратила літак, 10 танків і понад 1190 солдатів

За його словами, ефективність цих ракет дуже висока, хоча буває й так, що росіяни збивають їх засобами ППО. Тому чим більше українські військові даватимуть відволікаючих цілей, тим більше шансів, що ці ракети дійдуть до цілі. Для цього ЗСУ зараз використовують БПЛА, ракети HARM протирадіолокаційні, щоб змусити виключитися засоби ППО противника, а також ракети-обманки MALD.

Одним з яскравих прикладів використання Storm Shadow i Scalp представник Повітряних сил назвав удар по штабу Чорноморського флоту в тимчасово окупованому Криму.

"Я не можу сказати, наскільки це складно, тому що коли ти все життя вчишся цій справі, то це для тебе просто робота. Але скажу, що залучені до планування дуже-дуже багато складових. Це спільна робота ГУР, СБУ, це робота офіцерів Генерального штабу. Спочатку треба точно визначити ціль – актуальна чи неактуальна, наскільки вона на цей час критична. Буває так, що ми спланували, але поки йшов процес планування, ціль вже неактуальна, відміняється. Процес нескладний, але він потребує узгодженості з багатьох сторін. І це комплекс", - розповів Голубцов.

За його словами, якщо йдеться про Storm Shadow або Scalp, то військові прекрасно розуміють, що поруч з ними працює ГУР, артилерія HIMARS, радіоелектронні засоби, які пригнічують в районі лінії бойового зіткнення, щоб наші ракети могли пройти.

"Ці ракети були зроблені під вже існуючу платформу на Заході. І, звичайно, там в кабіні пілота вже були відповідні монітори відображення готовності цих засобів, монітори відображення самих цілей, якщо це в полі зору локатора, і також органи управління цією зброєю. На наших літаках довелося це все робити. Деякі літаки більш пристосовані до переобладнання, наприклад, Міг-29. Літаки Су-27 більш складні. Але це все робиться завдяки нашим інженерам і за допомогою виробників, партнерів", - зазначив Голубцов.

Він стверджує, що якби ці ракети використовувались на літаках західного виробництва, їх програмування можна було б здійснювати прямо в польоті, отримуючи інформацію про ціль безпосередньо онлайн і на борту літака. Але зараз ЗСУ не можуть це робити і процес відбувається із землі. Змога перепрограмувати їх в польоті з'явиться разом з отриманням Україною F-16.

Україна разом із західними винищувачами F-16 отримає озброєння, яке підвищить ефективність ударів ВСУ по окупантах.

Зокрема надходження F-16 підвищить ефективність і HARM, і JDAM, і загалом авіаційних боєприпасів, які зараз використовуються, заявив начальник авіації командування Повітряних сил ЗСУ Сергій Голубцов.

Зараз ви читаєте новину «Як ЗСУ застосовують ракети Storm Shadow i Scalp: у Повітряних силах розповіли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі