понеділок, 23 січня 2023 03:25

Як швидко та якісно відмити мікрохвильову піч: легше не буває

Як швидко та якісно відмити мікрохвильову піч: легше не буває
Якщо часто користуватися мікрохвильовою піччю і не протирати її щоразу зсередини, то через кілька місяців доведеться шукати шляхи її очищення. Фото: hmarka

Якщо часто користуватися мікрохвильовою піччю і не протирати її щоразу зсередини, то через кілька місяців доведеться шукати шляхи її очищення.

Неприємний запах, жирний наліт та засохлі шматочків їжі створюють доволі неприємну атмосферу у середині цього популярного побутового приладу. Gazeta.ua розповість, як якісно та швидко відмити мікрохвильову піч у домашніх умовах.

Парова (водяна) лазня

Почнемо з найпростішого способу, який доступний кожному. Для цього необхідно до половини наповнити глибоку керамічну миску водою та включити прилад на максимальну потужність. Час роботи буде залежати від складності забруднень – іноді для видалення застарілих жирових плям може знадобитися два-три підходи по 5-10 хвилин.

В основі цього способу лежить використання гарячої пари, під впливом якої розчиняється жир – у більшості випадків достатньо буде після кілька разів пройтися ганчіркою або кухонною губкою, щоб видалити його залишки з внутрішніх поверхонь мікрохвильової печі.

Щоб зробити цей спосіб більш ефективним, можна додати у воду оцет, лимонну кислоту чи харчову соду.

Оцет

Це універсальний засіб для чищення будь-яких кухонних поверхонь, включаючи дверцята та стінки мікрохвильової печі. Якщо у вас під рукою звичайний столовий оцет (9%), додайте його у кількості двох ложок на дві склянки води. Оцтової есенції можна взяти менше – одну чайну ложку.

Поставте ємність з розведеним у воді оцтом в мікрохвильову піч і включіть її на максимальну потужність на 5-7 хвилин, після чого зачекайте хоча б півгодини, не відкриваючи дверцята. За цей час зникне неприємний запах, а жирні сліди розчиняться настільки, що їх легко буде прибрати м'якою тканиною.

Головне запам'ятайте, що робити таку процедуру краще з відчиненими вікнами або ж включеною витяжкою, бо запах буде різкий.

Лимонна кислота

Майже нічим не відрізняється від способу з оцтом. Відрізняються лише пропорції: на дві склянки води знадобиться одна столова ложка з гіркою лимонної кислоти. Також її можна замінити соком двох невеликих лимонів або лимоном, просто нарізаним на шматочки середніх розмірів, ефект буде аналогічним.

Час роботи мікрохвильової печі на максимальній потужності становить від 10 до 15 хвилин в залежності від складності забруднень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пиво можна не тільки пити: топ крутих лайфхаків з пінним напоєм

Харчова сода

Як і у випадку з лимонною кислотою, харчової соди знадобляться дві-три столові ложки на дві склянки води. Далі той самий порядок дій: розмішати соду у воді до повного розчинення, поставити в мікрохвильову піч ємність з отриманим розчином і включити на повну потужність на 7-10 хвилин.

Побутова хімія

Змішуємо засіб для миття скла з водою в пропорції 2:1. Добре змочуємо губку і протираємо внутрішню частину мікрохвильовки. Засохлі плями змочуємо засобом і залишаємо на кілька хвилин, потім змиваємо. Після цього, добре протираємо піч губкою, змоченою у чистій воді, прибираємо залишки склоочисника.

Як відмити мікрохвильову піч – основні рекомендації

– При роботі з агресивними речовинами – оцтом, оцтовою есенцією, перекисом водню – обов'язково використовуйте рукавички.
– Коли під рукою немає спеціальних засобів для чищення, використовуйте парову лазню. Для посилення ефекту додайте оцет, лимонну кислоту (лимонний сік) або харчову соду.
– Якщо використовуєте спецзасоби з неприємним запахом, заздалегідь увімкніть витяжку, відкрийте вікно і подбайте, щоб удома було якнайменше людей.

Що робити, щоб мити мікрохвильову піч якомога рідше

– Протирайте мікрохвильову піч після кожного використання – достатньо кількох легких рухів вологою серветкою або хоча б сухим паперовим рушником.
– Під час розігрівання їжі користуйтеся спеціальним ковпаком – так ви зможете витрачати на очищення менше часу та робити це рідше.
– Використовуйте глибокі ємності для розморожування продуктів та розігріву страв, з яких може виділятися жир.
– Залишайте дверцята відкритими для провітрювання після приготування або розігріву страв із різким запахом.

Спирт асоціюється не тільки з медичними установами та алкогольними напоями.

Насправді це незамінний продукт для очищення, дезінфекції і може стати чудовою підмогою в побуті. І йдеться не тільки про те, що ним можна дезінфікувати різні поверхні. Gazeta.ua зібрала добірку корисних лайфхаків використання спирту в побуті.

Зараз ви читаєте новину «Як швидко та якісно відмити мікрохвильову піч: легше не буває». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі