субота, 29 жовтня 2022 10:12

Як не пропустити й запобігти раку молочної залози. Симптоми і фактори ризику

Жовтень щороку оголошують Всесвітнім місяцем боротьби з раком молочних залоз. В Україні щотижня вмирає близько 110 осіб, і переважна більшість з них – жінки. Рак молочної залози посідає перше місце серед жіночих онкологічних захворювань. Він розвивається швидко й безсимптомно.

Автор: pexels.com
  Рак молочної залози посідає перше місце серед жіночих онкологічних захворювань
Рак молочної залози посідає перше місце серед жіночих онкологічних захворювань

РМЗ – це хвороба, під час якої в тканинах молочних залоз утворюється злоякісна пухлина. Відбувається це через мутації в генах, що відповідають за ріст і відновлення клітин молочних залоз. Розмножуються злоякісні клітини повільно й безсимптомно, іноді встигають вийти за межі первинно утвореної пухлини – зачіпають здорові тканини й органи. Про те, що необхідно знати про РМЗ і чи можна запобігти його розвиткові, розповіла онкологиня-мамологиня Юлія Габелко в коментарі ТСН.

Коли пухлина формується, у грудях з'являється тверде хворобливе або безболісне ущільнення. Іноді ущільнення є симптомом фіброаденоми – доброякісної пухлини.

Також можуть бути такі тривожні симптоми:

– набряк грудей – груди з одного боку відрізняються одна від одної в об'ємі – або частини молочної залози;

– ущільнення і хвороблива чутливість соска;

– кров'янисті або прозорі виділення із соска;

– втягування соска;

– поява ран на соску або на грудях;

– почервоніння, подразнення або зморщування шкіри (у разі зморщування шкіра нагадує апельсинову кірку);

– хворобливе збільшення лімфатичних вузлів;

– підвищення температури тіла, слабкість.

Ці симптоми з'являються на третій – четвертій стадії розвитку раку молочної залози і свідчать про прогресування хвороби.

Першим і основним ризиком розвитку РМЗ є жіноча стать. 2019 року його діагностували у 14 220 українок і в 134 українців. Це пов'язано з тим, що близько 70% пухлин є гормоночутливими. Високий рівень естрогену (жіночого статевого гормону. – Gazeta.ua) стимулює зростання багатьох видів раку молочної залози. Він підвищується спочатку кожного менструального циклу, досягає піку перед овуляцією, а потім знижується.

Ранній початок менструації – до 12 років – є другим фактором ризику розвитку РМЗ. Що більше в жінки було менструальних циклів, то вищий ризик. Вагітність, у разі якої жінка пропускає 9–10 циклів, і лактація, переважна активність естрогенів, є непрямою профілактикою РМЗ. Відмова від грудного вигодовування і відсутність вагітності впродовж життя – ще два жіночі фактори ризику.

Автор: pexels.com
  Жовтень щорічно оголошують Всесвітнім місяцем боротьби з раком молочних залоз
Жовтень щорічно оголошують Всесвітнім місяцем боротьби з раком молочних залоз

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим загрожує поліомієліт дитині – у МОЗ роз'яснили

Можуть бути також такі ризики розвитку:

– генетична схильність – рак молочних залоз був у родичів першої лінії (мати, баба, сестра, тітка);

– вік 40–50 років;

– пізня вагітність;

– настання менопаузи після 55 років;

– ожиріння;

– рак молочної залози в історії хвороби – РМЗ має рецидивний характер;

– куріння, зловживання алкоголем – підвищується рівень естрогену в крові;

– стероїдна терапія;

– порушення роботи ендокринної системи;

– доброякісні передракові хвороби грудей;

– брак фізичної активності тощо.

У чоловіків рак грудних залоз трапляється нечасто – на 100 жінок припадає один чоловік. Але в них мало тканини грудної залози, тож пухлина швидше поширюється за свої межі.

Профілактичні заходи

Кожна жінка після 20 років має раз на рік відвідувати лікаря-мамолога. Після настання менопаузи – також раз на рік. До 40 років пацієнткам проводиться ультразвукова діагностика, після 40 років – мамографія. З віком змінюється щільність і структура грудей – мамографія візуалізує молочну залозу чіткіше, ніж ультразвукова діагностика.

Якщо рак грудей був у родича першої лінії, Габелко рекомендує зробити генетичне тестування на наявність мутацій BRCA1 і BRCA2.

"У разі підтвердження мутацій не впадайте в істерику – відвідуйте мамолога частіше, ніж раз на рік. Це дозволить йому відстежувати стан ваших молочних залоз від візиту до візиту. А ви зможете знизити ризик розвитку РМЗ, дотримуючись профілактичних заходів", – зазначила вона.

Діагностика раку молочних залоз на першій або другій стадії підвищує шанси вилікуватися і увійти в ремісію. Згідно з даними Міністерства охорони здоров'я України, на першій стадії виліковується 95% пацієнтів, на другий – 80%, на третій – 50%. На четвертій стадії шанси одужання нижчі за 50%.

Також жінкам рекомендується щомісяця самостійно промацувати молочні залози. Але не варто покладатися лише на своє відчуття і розуміння здорових грудей. Самостійний огляд не прирівнюється до мамологічної консультації.

Хронічна втома може призвести до суттєвого підвищення апетиту.

Це, своєю чергою, може спричинити ожиріння, розповів баріатричний хірург, президент Товариства баріатричних хірургів Бекхан Хацієв.

Фахівець пояснив, що часто втома впливає на вибір продуктів для раціону. Люди вважають за краще харчуватися швидкими вуглеводами при хронічному браку сил. Це й шоколадні батончики, напої з великим вмістом цукру, бутерброди.

Зараз ви читаєте новину «Як не пропустити й запобігти раку молочної залози. Симптоми і фактори ризику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі