неділя, 03 вересня 2023 02:20

Як не переплутати сироїжку з блідою поганкою: головні ознаки
6

При збиранні грибів на першому місці завжди має бути безпека. Важливо впевнено знати, що перед вами саме їстівний гриб.

Серед найпопулярніших ‒ сироїжки. Про їх основні види та про те, як відрізнити їх від небезпечних поганок, пише Gazeta.ua.

Сироїжка біла

Автор: wikipedia.org
  Сироїжка біла
Сироїжка біла

Її ще називають подгруздком білим. Відрізняється цей вид сироїжок світло-кремовим або білим забарвленням. Шапка часто нерівна, а нижня сторона пластинок може бути трохи жовтуватою. Смак такої сироїжки ніжний і приємний.

Сироїжка жовта

Автор: wikipedia.org
  Сироїжка жовта
Сироїжка жовта

Має яскраво жовту шапку з інтенсивним відтінком. Завжди має білий колір, і ніколи не набуває червонуватих відтінків. Така сироїжка їстівний, у неї приємний смак. Така сироїжка належить до третьої категорії їстівних грибів. Її часто використовують для солінь. Можна вживати й після відварювання близько 10-15 хвилин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як уникнути отруєння грибами: поради, які вбережуть вам життя

Зелена сироїжка

Автор: wikipedia.org
  Зелена сироїжка
Зелена сироїжка

Така сироїжка має м'якоть білого кольору. А при натисканні набуває коричневого відтінку. У неї м'який смак, немає особливих ароматів. Росте цей гриб на ґрунті в листяних, переважно березових лісах, з липня до жовтня. Таку сироїжку можна вживати як у свіжому вигляді, так і після сушіння.

Сироїжка синя або блакитна

Автор: wikipedia.org
  Блакитна або синя сироїжка
Блакитна або синя сироїжка

Синя сироїжка має приємний смак та різноманітні відтінки фіолетового кольору з блакитними нотками. Ніжка переважно блідо-білого кольору і має бархатисту текстуру.

Сироїжка сіра

Автор: wikipedia.org
  Сироїжка сіра
Сироїжка сіра

М'якоть такої сироїжки щільна, білого кольору, без запаху, з легкою гіркуватістю або слабкою пряністю. Ростуть вони великими групами в світлих соснових або листяних лісах, на свіжих піщаних грунтах з червня до серпня.

Чим сироїжки відрізняються від отруйних грибів

Насамперед отруйні гриби та сироїжки мають різні пластинки. У сироїжок білі або світлі смуги під капелюшком, які можна легко висмикнути. Отруйні гриби переважно не мають такої особливості.

Дивляться також на розмір та текстуру. Зазвичай сироїжки доволі великі. Шапка може бути досить щільною і м'ясистою. А отруйні гриби мають менш щільні і тендітніші шапинки.

Відрізняють сироїжки від поганок також за запахом. У сироїжок він має бути приємним грибним. А якщо гриб пахне неприємно чи дивно, краще від нього відмовитися.

Різниця між блідою поганкою та сироїжкою

Автор: wikipedia.org
  Бліду поганку вважають найотруйнішим грибом
Бліду поганку вважають найотруйнішим грибом

Найотруйнішим грибом, який можна знайти в лісі, є бліда поганка. Тому дуже важливо відрізнити її від їстівних грибів.

Чи не найбільше сумнівів у цьому плані викликає зелена сироїжка. Однак, важливо пам'ятати, що у сироїжки немає кільця на стовбурі. Це відрізняє її від отруйних аналогів.

У порівнянні з блідою поганкою, зелена сироїжка завжди має масивну ніжку, її м'якоть щільніша і м'ясиста, відрізняється рівномірною білизною, а пластинки під капелюшком більш крихкі.

Отруєння грибами є найважчим серед харчових отруєнь людини.

Це зумовлене тим, що гриби містять отруйні сполуки, які вибірково діють на внутрішні органи й системи людини. Вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку й нирки. Про це йдеться в роз'ясненні Міністерства охорони здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Як не переплутати сироїжку з блідою поганкою: головні ознаки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі