понеділок, 09 жовтня 2023 08:12

Спецтема: Війна Росії проти України

Як морози вплинуть на бойові дії: експерт пояснив

Як морози вплинуть на бойові дії: експерт пояснив
Морози на фронті мають допомогти військам, які наступатимуть. Фото: t.me/GeneralStaffZSU

Якщо взимку на півдні України будуть сильні морози, це зіграє на руку українським військам, які там наступають.

Водночас на фронті буде відбуватися змагання за ініціативу. Про це у коментарі Главкому сказав керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Він також нагадав слова командувача Оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександра Тарнавського, який сказав, що ЗСУ наступатимуть і взимку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чуємо все більше думок про війну до 2025 року

"Ворог аналізує цю інформацію і може сподіватися: якщо ми будемо далі наступати на півдні і не скеровувати резерви на схід, йому вдасться провести цю свою операцію. Але якщо вони дійсно будуть вести там більш активні наступальні дії, то й ми перейдемо більше до активної оборони і оборонних дій, ніж до наступальних", - розповів Мусієнко.

За його словами, для того, щоб на півдні діяти важкою технікою, слід дочекатися серйозних морозів.

"Це зіграє на руку наступаючій стороні, тобто нам. У нас, до речі, ще не було практичного досвіду застосування взимку на відкритій місцевості "Леопардів" чи "Абрамсів", - зазначив експерт.

Натомість на сході України морози будуть грати на користь росіянам, якщо вони збираються вести наступальні дії.

"Це дасть їм можливість задіювати більше своїх підрозділів, можливо, з танками. Але, як показав досвід, на ведення бойових дій на сході погодні умови особливо не впливають. Нагадаю, що в тому ж Бахмуті велися масштабні дії, незважаючи на погоду", - додав Мусієнко.

Погодні умови мають вплив на український контрнаступ, але вони не призведуть до його остаточного припинення, вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Сезонні проливні дощі та сильна багнюка пізньої осені сповільнять рух для обох сторін, а низькі температури створять безліч проблем із логістикою.

Зараз ви читаєте новину «Як морози вплинуть на бойові дії: експерт пояснив». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі