четвер, 19 листопада 2009 17:08

24 тисячі євро отримуватиме перший президент ЄС

24 тисячі євро отримуватиме перший президент ЄС

Щомісячна зарплата першого президента Євросоюзу, якого, як очікується, оберуть в четвер за робочою вечерею в Брюсселі лідери ЄС, без урахування оплачуваних представницьким бюджетом витрат, складе 24 тисячі євро "чистими", повідомило джерело в Раді ЄС.

В умовному списку претендентів на нові вищі керівні пости в структурі органів влади "широкої Європи", які вводяться Лісабонським договором, що передбачає низку інституційних реформ ЄС, фігурують до двадцяти прізвищ.

Досі серед членів ЄС не було консенсусу щодо кандидатур претендентів. Рішення ухвалюватиметься так званою "кваліфікованою більшістю", що дає перевагу великим країнам ЄС, які мають більшу кількість голосів.

Спостерігачі називають фаворитом на пост президента ЄС (президента Європейської Ради - повноважного форуму глав держав і урядів країн ЄС), який призначається строком на 2,5 роки, 62-річного прем"єр-міністра Бельгії Хермана Ван Ромпея. Сам він вже заявив, що не зможе відмовитися від пропозиції зайняти це крісло, якщо лідери ЄС ухвалять таке "консенсусне рішення".

Прем"єр-міністр головуючою в ЄС Швеції Фредерік Рейнфельдт заявляв раніше, що посаду президента ЄС має обійняти політик, який має у минулому досвід керування кабінетом міністрів.

Окрім Ван Ромпея, головними претендентами політологи називають глав урядів Люксембурга і Нідерландів Жана-Клод Юнкера і Яна Петера Балкененде. Інші потенційні кандидати - колишні прем"єр-міністри Великої Британії, Фінляндії, Бельгії та Іспанії - Тоні Блер, Пааво Ліппонен, Гі Верхофстадт та Феліпе Гонсалес, екс-президенти Ірландії та Латвії Мері Робінсон і Вайра Віке-Фрейберга, а також глава Естонії Тоомас Хендрік Ільвес.

Що стосується кандидатур на пост першого міністра закордонних справ ЄС (верховного представника із зовнішньої політики в ранзі заступника голови Єврокомісії), то після відмови глави МЗС Девіда Мілібенда зайняти нове крісло спостерігачі називають найбільш ймовірним претендентом колишнього главу МЗС Італії Массімо Д"Алему. Його ймовірний суперник - міністр закордонних справ Іспанії - Мігель Анхель Моратінос.

Проте, якщо лідери ЄС все ж таки оберуть Мілібенда, він не зможе відмовитися від посади з тих же причин, що і бельгієць Ван Ромпей.

Консультації з приводу персоналій, які очолять Євросоюз в найближчому майбутньому, активізувалися після того, як 2 листопада президент Чехії Вацлав Клаус поставив підпис під Лісабонським договором, завершивши тим самим процес його ратифікації членами ЄС.

Лісабонський договір був підписаний лідерами країн Євросоюзу в Португалії в грудні 2007 року. Він передбачає низку інституційних реформ Євросоюзу, включаючи введення нових керівних постів, а також новий порядок формування Єврокомісії.

Договір набуває чинності з 1 грудня цього року.

РИА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «24 тисячі євро отримуватиме перший президент ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі