вівторок, 05 вересня 2023 13:28

Спецтема: Війна Росії проти України

Велика Британія заговорила про "тонку" стратегію повернення Криму

Велика Британія заговорила про "тонку" стратегію повернення Криму
Для звільнення Криму потрібна тонка стратегія, вважають у Великій Британії. Фото: pixabay.com

Києву, імовірно, знадобиться тонка політична, а не військова стратегія, щоб звільнити тимчасово окупований Росією Крим.

Україні слід ставити "досяжні цілі", заявив очільник оборонного комітету парламенту Великої Британії Тобіас Еллвуд, передає LIGA.net.

"Звільнення материкової України – цілком можливе. Крим – це виклик іншого масштабу. Хоча б через кількість російських військ, які там базуються. Але також і тому, що анексія віддалила жителів півострову від України", – сказав він.

Політик водночас абсолютно згоден із вимогою президента України Володимира Зеленського щодо повного звільнення території держави від росіян.

"Але моя думка полягає в більш тонкій стратегії щодо Криму. Якщо ми згадаємо приклад Другої світової війни, зокрема Західну Німеччину і Східну Німеччину. Західна Німеччина почала процвітати, економіка зростала, всі почали насолоджуватися життям і були вільними. А як жилося Східній Німеччині? Східні німці сказали, що не хочуть, аби ними так керували. Вони самі прагнули повернутися назад", – нагадав Еллвуд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Операція Top Gun: показали дрон, що атакував 126 бригаду ЧФ РФ у Криму

Якщо Україна зможе витіснити російських окупантів, продемонструвавши стабільність. Розвиватиме свою економіку, вступить до ЄС і в НАТО, то й жителі Криму самі захочуть повернутися.

"Це правдоподібний і дипломатичніший вихід на тлі битви, яка є необхідною. У Криму є люди, які схиляються до РФ, а не до Заходу. Тож, переконайте їх, показуючи, що Україна – це історія успіху в довгостроковій перспективі", – додав британець.

Офіційні представники України неодноразово заявляли про те, що завершення війни з Росією можливе лише за повної деокупації територій, зокрема й Криму.

Звільнення тимчасово окупованого Росією Криму має бути пріоритетним, адже півострів має вирішальне значення. Водночас це станеться, якщо Україна отримає необхідну допомогу.

Зараз ви читаєте новину «Велика Британія заговорила про "тонку" стратегію повернення Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі