середа, 29 вересня 2021 13:06

Побили й поголили бороду: українського політв'язня катували в російській лікарні

Побили й поголили бороду: українського політв'язня катували в російській лікарні
Ставлення до Газієва є помстою Кремля за його тверду позицію говорити рідною кримськотатарською мовою у СІЗО. Фото: https://t.me/denisovaombudsman

До українського політв'язня, кримського татарина 61-річного Сервета Газієва, якого незаконно утримують у СІЗО в Ростовській області, застосували фізичне насилля.

Чоловіка повалили на підлогу, завдали ударів по спині, скрутили руки та поголили бороду, повідомила омбудсменка Людмила Денісова.

"Ганебний вчинок стався перед випискою Газієва з міжобласної туберкульозної лікарні в Ростові-на-Дону, де політв'язень перебував через погіршення самопочуття на тлі перенесеного мікроінсульту. Кричуще ставлення до Газієва є помстою Кремля за його тверду позицію говорити рідною кримськотатарською мовою у СІЗО та під час судових засідань, а також постійне відстоювання своїх прав", - йдеться у повідомленні.

Денісова наголосила, що стан здоров'я фігуранта "справи Хізб ут-Тахрір" викликає серйозне занепокоєння, адже у російському слідчому ізоляторі йому не надають медичну допомогу, а тепер у нього ще й болить шия та німіє рука через побиття.

"Такі дії стосовно нашого співгромадянина розцінюю як катування та нелюдське поводження. Звертаюся до російської омбудсменки Тетяни Москалькової з вимогою невідкладно відновити порушені права Газієва, зокрема, забезпечити йому необхідну медичну допомогу", - додала уповноважена Верховної Ради з прав людини.

Денісова також вимагає від генпрокурора РФ Ігоря Краснова надати правову оцінку злочинним діям працівників тюремної лікарні та притягнути винних до кримінальної відповідальності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В українського політв'язня в РФ стався мікроінсульт. Адміністрація СІЗО це ігнорує

27 березня в анексованому Криму російські силовики провели щонайменше 25 обшуків у домівках кримськотатарських активістів нібито у справі "Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі". Щонайменше 20 осіб затримали, включно з тими, хто прийшов підтримати обшукуваних.

На початку липня засідання по "справі Хізб ут-Тахрір" в російському Південному окружному військовому суді перенесли через стан здоров'я фігурантів справи. За попередньою інформацією, у Газієва й Ерфана Османова — коронавірус. Під час останніх засідань для Газієва викликали швидку допомогу. Лікарі констатували неможливість брати участь у суді та рекомендували суворий постільний режим.

Зараз ви читаєте новину «Побили й поголили бороду: українського політв'язня катували в російській лікарні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі