пʼятниця, 09 липня 2021 12:14

В українського політв'язня в РФ стався мікроінсульт. Адміністрація СІЗО це ігнорує

В українського політв'язня в РФ стався мікроінсульт. Адміністрація СІЗО це ігнорує
Україна закликала міжнародну спільноту продовжувати тиск на РФ з вимогою негайного звільнення усіх бранців Кремля. Фото: https://t.me/denisovaombudsman

В українського політв'язня, кримського татарина 61-річного Сервета Газієва, якого незаконно утримують у СІЗО в Ростовській області, стався мікроінсульт, що спричинив параліч обличчя.

Лікар "швидкої", яку викликали в слідчий ізолятор, це заперечив, повідомила омбудсменка Людмила Денісова з посиланням на адвоката Газієва. Ув'язнений також скаржиться на загострення хронічних захворювань, серцеві та головні болі, але звернення до адміністрації СІЗО про надання необхідної меддопомоги ігнорують.

"Вищевказані дії розцінюю як катування і нелюдське поводження та порушення Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод. Закликаю міжнародну спільноту продовжувати тиск на РФ з вимогою негайного звільнення всіх бранців Кремля. Звертаюся до російської омбудсменки Тетяни Москалькової з вимогою невідкладно відновити порушені права Газієва, зокрема, забезпечити йому необхідну медичну допомогу. У тому числі госпіталізувати у стаціонар медзакладу, щоб провести там повне обстеження та подальше лікування. Через критичний стан здоров'я громадянина України прошу сприяти в обранні іншого запобіжного заходу, не пов'язаного зі взяттям під варту", - написала вона.

Денісова також вимагає від Генпрокурора РФ Ігоря Краснова надати правову оцінку злочинним діям з боку адміністрації СІЗО та притягнути винних до кримінальної відповідальності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У таємних в'язницях на Донбасі утримують українців. Кількість шокує

27 березня в анексованому Криму російські силовики провели щонайменше 25 обшуків у домівках кримськотатарських активістів нібито у справі "Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі". Щонайменше 20 осіб затримали, включно з тими, хто прийшов підтримати обшукуваних.

На початку липня засідання по "справі Хізб ут-Тахрір" в російському Південному окружному військовому суді перенесли через стан здоров'я фігурантів справи. За попередньою інформацією, у Газієва й Ерфана Османова — коронавірус. Під час останніх засідань для Газієва викликали швидку допомогу. Лікарі констатували неможливість брати участь у суді та рекомендували суворий постільний режим.

Зараз ви читаєте новину «В українського політв'язня в РФ стався мікроінсульт. Адміністрація СІЗО це ігнорує». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі