вівторок, 16 серпня 2022 09:45

Спецтема: Війна Росії проти України

Флот РФ ховається біля узбережжя Криму і не має ефективного контролю над морем – британська розвідка

Флот РФ ховається біля узбережжя Криму і не має ефективного контролю над морем – британська розвідка
Чорноморський флот РФ втратив ефективність, вважають британські розвідники. Фото: ілюстративне, Генштаб ЗСУ

Кораблі Чорноморського флоту Російської Федерації продовжують займати оборонну позицію.

Патрулювання зазвичай обмежується акваторією в межах видимості кримського узбережжя, повідомило міністерство оборони Великої Британії в Twitter 16 серпня з посиланням на свої розвіддані.

"Це контрастує з підвищеною активністю російських військово-морських сил в інших морях, типовою для цієї пори року", – йдеться в огляді.

За даними союзників, Чорноморський флот РФ продовжує використовувати крилаті ракети великої дальності для підтримки наземних наступів. Водночас флот зазнає труднощів зі здійсненням ефективного контролю над морем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Криму чергова "бавовна": горить склад із боєприпасами – нардеп

Він втратив свій крейсер "Москва", значну частину бойових літаків морської авіації й втратив контроль над островом Зміїний, зауважило міноборони Британії.

Розвідники вказують, що обмежена ефективність Чорноморського флоту агресора підриває загальну стратегію вторгнення РФ, частково тому, що морська загроза Одесі зараз значною мірою нейтралізована.

"Це означає, що Україна може відволікти ресурси, щоб чинити тиск на сухопутні війська Росії в іншому місці", – додали в огляді.

13 квітня повідомили про ураження російського ракетного крейсера "Москва" українськими ракетами "Нептун". Унаслідок обстрілу Росія втратила 16 крилатих ракет.

14 квітня міноборони Росії визнало, що на палубі флагмана ЧФ РФ сталася пожежа. Її пояснили "випадковою детонацією боєприпасів". Про інцидент командування доповіло особисто російському президенту Володимиру Путіну.

Того ж дня українське військове командування повідомило, що внаслідок влучання українських ракет крейсер "Москва" почав тонути. Згодом стало відомо, що судно затонуло після тривалої пожежі на борту, доки його буксирували в Севастополь.

У російському міноборони підтвердили загибель лише капітана "Москви", а 27 осіб були оголошені безвісти зниклими. За даними журналістів, серед зниклих є строковики.

Зараз ви читаєте новину «Флот РФ ховається біля узбережжя Криму і не має ефективного контролю над морем – британська розвідка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі