четвер, 06 квітня 2017 02:10

Зруйнували столітній особняк для посольства Казахстану
4

На вулиці Мельникова у Києві зруйнували двоповерховий маєток початку XX століття, який офіційно вважався пам'ятником архітектури
Фото: Фото ntn.ua
На вулиці Мельникова у Києві знесли сторічний особняк
Будинок цілком офіційно вважався пам'ятником архітектури
Двоповерхівку на Мельникова зруйнували за день

6 квітня 2011 року в Києві на вул. Мельникова, 51 зруйнували столітній двоповерховий особняк, щоб побудувати посольство Казахстану.

Ділянку під історичною будівлею Київрада віддала в 2009-му для зведення та обслуговування будинку з підземним паркінгом. В ньому передбачалися приміщення для резиденції посла та торгово-економічної місії Республіки Казахстан.

"Фасад старого будинку повинен був бути вбудований у новий будинок. Я пам'ятаю, що ми розглядали цей проект, щоправда, я тоді ще не був головним архітектором. Але остаточне рішення містобудівна рада ще не прийняла. Бо були зауваження, які замовник мав виправити. Люди знахабніли, по-іншому не можу сказати", - говорив про забудову головний на той час архітектор Києва Сергій Целовальник.

У посольстві Казахстану офіційно ситуацію не коментували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МЗС просить не забирати землю в російського посольства

"Особняк побудований на початку XX століття і належав дворянці Олені Згорській. Це симпатичний будиночок, в стилі модерн. Забудова складалася з двох рівнів. На першому плані був невеликий будиночок, але ще з 19 століття зробили прибудови. Це був головний будинок, а у дворі вже на початку двадцятого століття побудували двоповерховий флігель, обкладений цеглою. Я був на руїнах, навіть прихопив з собою пару цеглин на пам'ять про історію Києва, яку руйнують", - розповів києвознавець Михайло Кальницький.

"Це була цінна будівля. Раніше ця місцевість не входила в межі Києва і багаті люди будували тут особняки в стилі арт-ново. Мабуть, це була остання споруда, яка вціліла в цьому районі, всі інші вже там знесені. Тепер немає і її", - зауважив архітектор Георгій Духовичний.

Будинок на Мельникова, 51 з 2008 року перебував на державному обліку об'єктів культурної спадщини. Це означало, що його не можна зносити або змінювати.

Скандал, пов'язаний із виділенням землі посольству, не єдиний.

Через 6 років Київрада хотіла забрати чотири земельні ділянки на столичному Подолі в посольства Російської Федерації. Мова про три ділянки на вул. Спаській - загальною площею 0,55 га та ще однією в 0,37 га на вул. Боричів Тік.

"Майже гектар землі на Подолі з пазурів московських окупантів Київрада найближчим часом може повернути у власність громади. Сьогодні земельна комісія підтримала наші проекти рішення про розірвання договорів оренди земельних ділянок за адресами Спаська,14, Спаська, 13-15 та Боричів Тік, 17, 19, 21, які у 1998-му на 49 років було передано російській федерації. За 1 гривню орендної плати на рік московити мали право будувати нове посольство, консульство та резиденцію посла, або ж здавати їх у суборенду, заставляти у банках, чи, навіть, продавати. На щастя, за 17 років цим правом вони скористатися не встигли", - розповів Ігор Мірошниченко, депутат Київради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київ забирає землю у російського посольства

Міністерство закордонних справ ініціативу про розірвання договорів оренди не підтримало.

"Інакше Російська Федерація застосує аналогічні заходи до посольства України. Ми на таких самих умовах за 1 рубль у рік орендуємо 0,6 га на площі Мінській у Москві. Також Росія використає це в пропагандистських цілях. Договір можна розірвати після того, як Кабмін та уряд РФ припинять двосторонню угоду про умови розміщення й обслуговування дипломатичних представництв ", - пояснили в Міністерстві закордонних справ України.

Кияни спільно з воїнами АТО зірвали незаконну забудову в Києві, яку планувало розпочати ще оточення Януковича. Тепер жителі Солом'янського району вимагають від мера столиці офіційного узаконення скверу Героїв добровольчих батальйонів. Він був відкритий ще минулого року біля Батиєвої гори.

Зараз ви читаєте новину «Зруйнували столітній особняк для посольства Казахстану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі