четвер, 17 серпня 2017 19:16

В'ятрович засудив будівництво меморіала Голокосту за російські гроші

В'ятрович засудив будівництво меморіала Голокосту за російські гроші
Володимир В'ятрович назвав меморіал Голокосту музеєм антисемітизму. Фото: Wikipedia/David Shankbone

В Україні за російські гроші можуть побудувати музей антисемітизму.

Про це в інтерв'ю Ліга.net заявив директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Так він прокоментував проект будівництва в Києві меморіалу Голокосту. Гроші на них виділили, зокрема, російські бізнесмени Михайло Фрідман, Павло Фукс і Герман Хан.

"Це насторожує. Головними грантодателями проекту виступають російські олігархи. А ми розуміємо, що російських олігархів, незалежних від Путіна, немає. Ми побоюємося, як би цей музей не став аргументом, що українці були найбільшими антисемітами. Це тільки зашкодить розумінню Голокосту, відносинам між українцями і євреями", - сказав він.

В'ятрович зазначив, що дуже сумнівається в політичній незалежності російських олігархів.

"Боюся, що саме через їхні гроші будуть нав'язуватися певні концепти. Не просто антиісторичні - а які можна використовувати у війні проти України. Моє побоювання полягає в тому, щоб за російські гроші не будували в Україні музей антисемітизму", - вважає історик.

Частина єврейських організацій підтримує даний проект, частина заперечує, вважає В'ятрович.

"Наприклад, один з активістів Йосип Зісельс вважає цей проект недоречним і звертає увагу, в першу чергу, на недолік відкритої комунікації. Історик Віталій Нахманович - теж один з активістів, і в одному з інтерв'ю він порівняв цей проект з типово колоніальним, а Україна сприймається виключно як територія, населена неосвіченими аборигенами, де цивілізовані росіяни, поляки, інші європейці повинні створити музей для туристів з усього світу", - розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми забули, що нацистські злочинці були звичайними людьми"

У меморіалі "Яд ва-Шем" розглядають можливість участі в будівництві меморіального комплексу жертв Бабиного Яру. Відповідна заява була зроблена через тиждень після зустрічі київського мера Віталія Кличка і глави "Яд ва-Шем" Авнера Шалева, яка відбулася в Ізраїлі.

Зараз ви читаєте новину «В'ятрович засудив будівництво меморіала Голокосту за російські гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі