вівторок, 17 грудня 2013 00:30

''Вони нас не чекали, а ми прийшли"- євромайданівці пікетували ЦВК
16

Фото: Фото: Андрій Жигайло

16 грудня о 18:00 до півтори тисячі учасників акції протесту на Майдані Незалежності прийшли до Центральної Виборчої Комісії, щоб передати резолюцію Євромайдану з приводу довиборів у п'яти мажоритарних округах.

Колону на чолі з трьома нардепами-"бютівцями" сформували біля ЦУМу та рушили до Бесарабської площі. Попереду партійний мікроавтобус з колонками.  Колона займає одну смугу руху та повільно рухається вулицею Лесі Українки.

"Кияни, долучайтесь до колони. Ми йдемо відвойовувати перемогу, яку у нас цинічно вкрала влада," – каже у мікрофон надеп Юрій Одарченко.

Усю дорогу колону всіяну національними та червоно-чорними прапорами супроводжує кілька міліціонерів. Позаду людей виникає величезний затор з автомобілів, які змушені повільно рухатись за колоною.

Люди скандують "Слава Україні, героям слава", "Банду Геть", "Україна понад усе". На площі Лесі Українки автобус різко вивертає до будівлі ЦВК. Своїм маневром повністю перекриває вулицю, поки учасники не переходять дорогу.

Центральний вхід до комісії заставлений вантажівками та кіосками – на площі проходить ярмарок сільськогосподарської продукції.

''Вони нас не чекали, а ми прийшли," – кричать двоє молодих хлопців.

Для сцени мітингувальники обирають постамент памятника Лесі Українки. Граніт покритий мокрим снігом, під ногами слизько. Люди співають гімн України, він лунко відбивається по всій площі.

"У мене в руках думка Майдану, яку вручили нам, народним депутатам, передати голові ЦВК. В ній йдеться про те, що вибори у п'яти округах були сфальсифіковані. ЦВК мусить розслідувати, що там відбувалося. Її обов'язок - дізнатися правду" – каже нардеп Юрій Одарченко та йде до ЦВК.

За ним по черзі починають виступати депутати районних та міських рад з Самбора та Червонограда, що на Львівщині. За ними слово беруть активісти, які хочуть щось сказати. Їх виступи плутані, люди час від часу затинаються, але продовжують говорити.

"Треба добиватись справедливості завжди. В наших побратимів цинічно вкрали перемогу – я заходив до округу 223, де був членом комісії. Так ось, бачив лиця моїх колег – одні мали світлі очі, інші такі масні і пусті. Саме останні займались тим, що кидали до урн якісь бюлетені",- розповідає активіст Роман Неверко з Києва.

За півгодини приїжджає лідер "Свободи" Олег Тягнибок. Кандидат від його партії у 223 окрузі, що у Києві вчора програв вибори самовисуванцю Віктору Пилипишину. Виступає майже 40 хвилин. Розповідає про фальсифікації на вчорашніх виборах, про Євромайдан. Його кілька разів перебивають активісти, що стоять поруч зі сценою.

"Завтра ми всі маємо бути на Євромайдані о 18:00. Янукович спішить до Росії підписувати якісь угоди, про які він своєму народу не розповідає. Завтра має бути мобілізація – ми не можемо допустити, щоб він підписав угоду про Митний союз",- завершує свій виступ Олег Ярославович.

Люди починають кричати "Банду геть", "Януковича на нари", "Верніть перемогу". Скандують понад півгодини. Гасла чути дуже голосно – звук відбивається по всій площі. Проїжджаючі повз автомобілі сигналять.

Акція закінчується за півтори години. Люди організованою колонною повертаються до Майдану Незалежності. По дорозі запрошують киян частіше приходити на Євромайдан.

Нагадаємо, 15 грудня відбулися довибори на п'яти проблемних округах. Вже відомі 5 переможців: на округах №132 - самовисуванець Микола Круглов, №194 - Михайло Поплавський, №223 - Віктор Пилипишин, №94 - Руслан Бадаєв, №197 - Леонід Даценко. Опозиція вимагатиме перерахунку бюлетенів та проведення експертизи на проблемних округах.

Зараз ви читаєте новину «''Вони нас не чекали, а ми прийшли"- євромайданівці пікетували ЦВК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі