середа, 24 травня 2006 18:54

Тікаючи від людей на "Райдужному", лось перестрибнув паркани й машину "БМВ"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Микола Гарматюк показує місце, де втопився сохатий
Микола Гарматюк показує місце, де втопився сохатий

Спроба врятувати лося і лосеня, які у вівторок перелякано гасали Райдужним масивом і зрештою сховалися на городі родини Гарматюк, закінчилася трагедією. Підстрелена шприцом зі снодійним лосиха втопилася в озері Радунка.

У номері за середу ("ГПУ" N129) ми розповідали, як заблукана пара лосів бігала Києвом. Спозаранку вони сховалися серед городини та дерев на приватній ділянці на вул. Марка Черемшини, 19а. Розповідає син господарів цього будинку Микола Гарматюк, 19 років.

— Я дзвонив у міліцію, МНС, зоопарк, до лісників. Скрізь казали: "Це не наша справа". Мовляв, беріть палицю і женіть лосів геть. Або чекайте, поки вони підуть самі. Уявляєте? Ніби лосі — це коти!

Першими з самого ранку приїхали з міліції. Виставили одного вартового. Потім з"явився невідомий депутат райради, який живе по сусідству. Підійшли зацікавлені подіями ветеринари із сусідньої клініки. З"явилися районні еменесники. Було близько полудня — чекали працівників зоопарку. Вони прибули під обід, привізши із собою духову трубку, що стріляє шприцом з транквілізатором.

Лосеня впало першим і заснуло. Невідомо чому, можливо з переляку, великий лось рвонув через городи. Перестрибнув один паркан, інший. Наступний, стрибаючи, трохи пом"яв.

— За забором стояв сусід біля свого авто "БМВ". Лось легко перелетів через машину. У власника аж очі на лоба вилізли, — згадує Коля.

Рятувальники залишилися біля малого лосеняти. За більшим рушив тільки Микола Гарматюк. Тим часом звір вибіг на галявину біля озера Радунка. Коля каже, від снодійного в того почали заплітатися ноги.

— На березі озера було повно відпочивальників, гуляли мами з маленькими дітками, — згадує Микола. — Я їм кричу: "Тікайте, забирайте дітей!". А вони — як укопані. Стоять, регочуть. Діти біжать до лося. Лише одна молоденька мама взяла малюка на руки і пішла геть. "Крутелики" повилазили з "джипів", коли лось вибіг на дорогу, сміялися. Усі ставились до цього, як до шоу.

Через дорогу була школа N256. Побачивши лося, до нього побігли діти, які саме поверталися з уроків. Микола подзвонив своїй дівчині, яка залишилася біля малого лосеняти, й повідомив, де він знаходиться. Та переказала все рятувальникам. Вони негайно попрямували до озера.

Випотрошили та з"їли на березі

Лось був наляканий, не знав, куди бігти. Скрізь люди, гамір. Звір рушив до озера. Зайшов у воду, став серед очерету. Зіваки скупчилися на березі. Прийшли рятувальники. Дільничний мляво намагався відігнати людей. Всі лізли наперед.

— Спочатку лосю було по шию води, — розповідає Євгенія — сестра Миколи, яка прийшла на озеро після дзвінка. — Зробив ще кілька кроків, над водою лишилася голова. Зробив ще губами "ляп-ляп-ляп". І голова зникла під водою.

За кілька хвилин лось сплив догори черевом. Звір більш нікого не цікавив. Люди почали розходитися. За півгодини до нього на гумовому човні підпливли якісь два невідомі чоловіки, які приїхали на машині. Вони прив"язали до лося мотузку і відбуксирували його на берег. Потім поклали сохатого на причеп машини і кудись повезли. Хто й куди забрав лося, рятувальники, міліція, ветеринари й випадкові свідки не знають.

— Лося виловили бомжі ще до того, як прибули еменесники, випотрошили та з"їли на березі, — сказав "ГПУ" після пригоди начальник Управління з питань надзвичайних ситуацій Дніпровського району Олег Каменєв, 49 років, який провів на цій події весь день. — Меншого лося відвезли до Білодібровського лісництва, де вже живе 11 лосів.

Безпосередні свідки кажуть, що меншого лося працівники зоопарку, дільничний, депутат Дніпровської райради, журналісти "Магнолія-ТВ" повезли кудись у ліс.

— Про лося, якого буцімто привезли в наше лісництво, я чую вперше. Якби його привезли, то мене б точно попередили. Та й лосів у нашому лісництві взагалі нема, — каже начальник Білодібровського лісництва Василь Макодзьоба, 30 років.

У зоопарку про пригоду з лосями згадувати не хочуть. Ветеринари кажуть, не їхня справа — рятувати звірів у місті.

— Ми все робили правильно, але тварина непередбачувана. Якби лось не забіг в озеро, то спокійно заснув би на березі і ми випустили б його на волю. Лося шкода, досі хочеться плакати, коли згадую, — каже начальник клініки ветеринарної медицини Дніпровського району 46-річний Микола Григорець. Він теж за власним бажанням брав участь у рятувальних роботах. — Біда в тому, що міські еменесники не готові до надзвичайних ситуацій з тваринами.

Мешканці приватного сектору на Воскресенці нині жваво обговорюють подію. Коля ходить в оточенні дівчат — сестри і подруг — і розповідає, де і як бігла тварина. Каже, про лосів знав мало, лиш те, що вони можуть і вовка вбити. Про себе говорить скромно: народився у Києві, вчився у школі, залізничному училищі. Працює слюсарем у "Медавтотрансі". Захоплюється машинами.

Дуже сильні тварини

Мисливці розповідають про лосів, як про дуже сильних тварин. Лось може підчепити рогами легковий автомобіль і перекинути його. Або ж розірвати грудьми сталевий колючий дріт. Із лосями не вступають у двобій навіть ведмеді. Дорослий лось важить понад 1,5 т, довжина тіла сягає 3 м. Живуть лосі 20–25 років.
Проте лосі невитривалі. Індіанці Північної Америки полюють на лосів, просто бігаючи за ними. У загнаних звірів не витримує серце.
У Києві лосів бачили на Дніпровських островах, у Феофанії, в передмісті.

Зараз ви читаєте новину «Тікаючи від людей на "Райдужному", лось перестрибнув паркани й машину "БМВ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі