субота, 14 серпня 2021 21:49

"Речі з Хмельницького, а ціни імпортні" - як працює шкільний базар у центрі Києва
13

У центрі Києва розпочав роботу шкільний ярмарок. Працюватиме у вихідні 14-15 серпня з 9:00 до 20:00. У Департаменті промисловості та розвитку підприємництва КМДА пообіцяли, що ціни будуть нижчі на 15-20%, ніж у роздрібній мережі. Купити можна приладдя та одяг для школярів.

На столичній станції метро Хрещатик діти за руки тримають дорослих. Батьки поспішають одягти своїх чад до першого вересня. Дистанційного навчання цьогоріч не буде, а отже форму купувати доведеться.

О 9:00, у суботу, на вул. Хрещатик та вул. Академіка Городоцького відкрився шкільний ярмарок. Тут розмістили понад 40 торгових наметів з логотипом комунального підприємства "Київський магазин".

"Недорога ціна оренди, за два дні платимо 2700 гривень, - каже власниця швейної фабрики Олена. Жінка вбрана у вишиту сорочку власного виробництва, на ярмарок приїхала зі Львову. - Тренд на вишиванки з'явився після Майдану. Тоді і заснували бізнес".

Автор: Лілія Мицко
  Працюють без масок, однак у деяких наметах є антисептичні засоби
Працюють без масок, однак у деяких наметах є антисептичні засоби

Підприємством займається разом із донькою та чоловіком. Спершу виготовляли лише дитячі сорочки, наразі вдягають і дорослих.

"Приїхали, бо треба після карантину заробляти, не було тоді продажів зовсім, - розповідає жінка. Пропонує приміряти лляну сукню зі срібним люрексом за 5400 грн. - Беремо участь у заходах, фестивалях, маємо копійчину. Ціни з 2020 року не підвищували, треба розпродати речі. Дорогі виготовляємо під замовлення, бо не так багато робітниць: не вміють працювати з машинками".

Ціни з 2020 року не підвищували

На ярмарку продають шкільну форму. Блузки та спідниці можна купити у середньому від 500 грн. Сукні та жакети значно дорожчі - від 900 грн. Черевики вартують від 350 грн залежно від якості та фасону.

"Покупців мало, вранці зовсім не було, а під вечір хоч почали ходити, - жаліється продавець канцелярії Іван, на вигляд років 40. - Ціни такі ж, як і в магазинах, дешевше не ставили".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дітям від чотирьох років дозволять змінювати стать

Вартість зошитів стартує від 6 грн. За більшу кількість сторінок віддати доведеться дорожче. Купують поштучно.

Автор: Лілія Мицко
  Пропонують знижки та акційні товари. Однак ціни не надто відрізняються від роздрібних
Пропонують знижки та акційні товари. Однак ціни не надто відрізняються від роздрібних

"Нам у школі сказали не купувати звичайних багато, замовляємо друковані, - каже Вікторія, мама 7-річного Максима. Прийшли на ярмарок всією родиною. - Заплатили 500 грн. Тут купуємо тільки ручки, пенал, олівці та інше приладдя".

Для клієнтів пропонують знижки. -50% від ціни, на другу одиницю -20%. Заманюють акціями покупців.

"Мені потрібна тільки одна ручка", - каже жіночка в рожевих окулярах. Купує ручку з унітазом на ковпачку.

"Беріть три - буде знижка 20% на все, - запевняють продавчині. - Ось цю з авокадо, потім можна змінювати заряд".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дітям дадуть по 2 тис. грн на підготовку до школи

"Тільки канцелярія коштувала близько 1500 тисячі, - каже мама першачка Ольга та ховає нові зошити в еко-сумку. - У нас багатодітна родина, то виділяють дві тисячі від держави, щоб зібратись до школи. Але за ті гроші нічого не купиш нормального".

Портфелі на ярмарку коштують від 400 до 1500 грн. Для маленьких діток радять обирати каркасні з ортопедичною спинкою - вони найдорожчі.

"Вироблено в Хмельницькому", - показує жіночці у довгій сукні картату спідницю продавчиня Наталя.

"Виробник Хмельницький, а ціни імпортні", - незадоволено відповідає клієнтка. Бере за руку доньку і тягне за собою.

Автор: Лілія Мицко
  Портфелі коштують від 400 грн, є і за 1500 грн - з ортопедичною спинкою. Їх беруть для найменших
Портфелі коштують від 400 грн, є і за 1500 грн - з ортопедичною спинкою. Їх беруть для найменших

"Купують небагато, - зітхає Наталя. - Ціни ставимо такі ж, як і в магазинах. Найбільша покупка сьогодні була на дві тисячі".

Продають на базарі й морозиво - від великих українських виробників. Є намети з книгами, підходять до них рідко. Найбільший ажіотаж біля прилавків із іграшками.

Витратила на все близько 10 тисяч гривень

"Витратила на все близько 10 тисяч гривень, але вибирала речі середньої ціни, - каже Альона в сонцезахисних окулярах. До першого класу готує 6-річного сина Ігоря, на руках тримає молодшого - однорічного Рому. - Купила кілька пар брюк, піджак за 800 грн. Одразу білі сорочку та теніску на різну погоду. Спортивний костюм та кросівки взяла. Але ще треба докупити светрики та зимовий одяг.

Це все тільки на один рік, бо рости буде. Купувала переважно в магазинчиках, бо в інтернеті важко підібрати розмір. Дуже дорого, збирали гроші заздалегідь, бо колишній чоловік не допомагає фінансово, доводиться крутитися".

У центрі Києва 14-15 серпня працюватиме шкільний ярмарок
Фото: Лілія Мицко
Батьки разом із дітьми прийшли купувати форму та приладдя для навчання
Для них приготували розваги та прилавки з морозивом
Біля наметів працюють аніматори
Продають також книги, іграшки та розвиваючі ігри

Близько 17:00 людей на площі побільшало, але проходять повз. Здебільшого прицінюються. Чоловік із золотим ланцюгом на шиї через відеозв'язок радиться з дружиною. Обирають сукню для доньки. Від задушливої спеки рятуються у тіні.

"Мамо, там готують лимонади, йдемо туди", - каже хлопчик, на вигляд років вісім. На голові - картуз задом-наперед, у руках несе важкий пакет із зошитами.

У МОЗ нещодавно визначили норму, за дотримання якої заклади освіти зможуть навчатися в нормальному режимі. Для цього 80% педагогічного колективу в школах мають бути вакциновані. Вимога діятиме у жовтій, помаранчевій та червоній зонах епіднебезпеки.

В Івано-Франківську міський голова пропонує платити премії педагогам за проходження повного курсу вакцинації.

Зараз ви читаєте новину «"Речі з Хмельницького, а ціни імпортні" - як працює шкільний базар у центрі Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі