четвер, 28 червня 2018 23:00

Показали, як буде виглядати музей Революції Гідності
10

Музей Революції Гідності в Києві
Музей Революції Гідності в Києві
Музей Революції Гідності в Києві
Музей Революції Гідності в Києві
Музей Революції Гідності в Києві

У Міністерстві культури України показали, який матиме вигляд Національний музей Революції Гідності у Києві.

10 листопада 2017 року розпочався міжнародний архітектурний конкурс проектів на спорудження цього музею. Незалежне журі обирало найкращу роботу серед 66 заявок з 12 країн світу, зокрема України. Експерти до завершення конкурсу не знали хто є автором того чи іншого проекту. Переможцем визнали роботу німецьких архітекторів з Берліна Яна Кляйхуса та Йоганеса Кресснера.

За їх проектом, Майдан Незалежності та музей Революції Гідності має з'єднати пішохідна зона з зеленими насадженнями. Вздовж алеї Героїв Небесної Сотні також збудують спеціальні місця, де розмістять стихійні пам'ятники на честь загиблих героїв.

"Основна ідея нашого варіанту музею у тому, що той шлях, який гість проходить по Майдану Незалежності та алеї Героїв Небесної Сотні, продовжується на пандусі музею. Фактично людина пройде тими місцями, якими тоді наступали протестувальники. З самого музею відкривається панорама на весь Майдан та на місце тих визначних подій", – розповів автор проекту-переможця Ян Кляйхус.

На думку журі конкурсу, проект німецьких архітекторів чудово передає символізм революції. Крім того, будівля містить елементи сучасної європейської архітектури.

"Ми назвали цей проект своєрідним українським акрополем. Він дійсно частково нагадує афінський акрополь. У будівлі музею є своєрідні кути з боків, які будуть гармоніювати з Меморіальним комплексом. Форма стін музею символізуватиме ряди хлопців, які тримали першу лінію оборони, коли захищалися від "Беркута". Ці ряди людей дали нам можливість зберегти наше містечко свободи", – додав міністр культури Євген Нищук.

У лютому у Мінкульті оголосили переможців конкурсу у номінації "Меморіал Героїв Небесної Сотні". Ними стали архітектори Ірина Волинець (Львів/Україна) та Марія Процик (Роттердам/Нідерланди).

За словами директора музею Революції Гідності Ігоря Пошивайла, будівництво меморіалу Героїв Небесної Сотні почнуть вже цьогоріч, а за музей візьмуться не раніше 2019-го.

"Цього року ми вже виділили на Національний меморіал 200 мільйонів гривень. Зараз ми завершуємо кошторисну документацію та через деякий час почнемо роботу. Спорудження музею трохи складніший процес і тому його будівництво почнеться вже наступного року, коли на нього будуть виділені гроші", – розповів Пошивайло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прийняли закон про заборону реклами в центрі міста

Президент України Петро Порошенко підписав закон про будівництво меморіально-музейного комплексу Героїв Небесної Сотні 19 лютого. Меморіал стане частиною Національного комплексу, який буде присвячений подіям Революції Гідності.

Зараз ви читаєте новину «Показали, як буде виглядати музей Революції Гідності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі