вівторок, 20 листопада 2018 16:15

Наталя Романюк вдома сортує сміття

Наталя Романюк вдома сортує сміття
Наталя Романюк вдома сортує усі можливі для переробки види сміття. Фото: надане Наталею Романюк

"Почала сортувати побутові відходи, щоб зменшити кількість непотребу, і подати приклад іншим", - розповідає Наталя Романюк з Києва. Вона два роки сортує сміття на папір, пластик, скло, поліетилен, фольгу та органіку. Працює на кафедрі видавничої справи Київського університету імені Бориса Грінченка. Живе із чоловіком.

"Подібними спонтанними сортуваннями займалася давно. Коли я ще якісь свої зошити перебирала, носила їх на макулатуру. Два роки тому вирішила зайнятися цим серйозно. Якраз побачила пункт прийому недалеко від дому. Я почала відбирати папір і ПЕТ-пляшки".

Потім дівчина дізналася про громадську організацію "Україна без сміття". Туди почала здавати пластик, пакети, метал, фольгу, упаковку тетра-пак.

Наталя каже, що сортувати сміття можна пристосуватися і за умови невеликої житлової території. Якщо сортувати кілька видів і здавати їх раз на кілька тижнів. З досвідом, коли вона почала сортувати практично усе сміття, що можна здати, то знадобилося місце для того, щоб складати пакети чи контейнери по різновидам. Ідеально для цього підійде невелика комірчина, чи місце на заскленому балконі.

Те, що йтиме на переробку, жінка очищує і миє. Це, з одного боку, допомагає процесу переробки, і, до того ж, - убезпечує домівку від появи неприємних запахів, чи появи комах.

Остання впроваджена Наталією сміттєва новація — домашній компостер: "Кілька місяців тому почала компостувати і переробляти на добриво органіку. Вона складає приблизно третину наших відходів. Раніше думала, що органіка - не шкідлива. Мовляв відходи від їжі вивезли на полігон і там собі перегниють. Але це велике навантаження на сміттєзвалище. Також на полігоні органіка разом із поліетиленом і пластиком у великій товщі утворює газ метан. Він впливає на клімат - спричинює глобальне потепління".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відходи перероблятимуть на добрива

"В деяких країнах більш успішна справа переходу до нульових відходів, бо починається згори. Громадяни змушені викидати сміття, відсортувавши, бо є контроль з боку влади. Можуть накладати високі штрафи.

"Сортувати сміття - це лише частина справи, додає Наталя. Важливо ще вчитися жити так, щоб його менше приносити додому: не набирати пакетиків, використовувати багаторазові речі замість одноразових і подібне".

У Черкасах встановили 10 контейнерів для ношеного одягу, який віддаватимуть малозабезпеченим людям.

"Навколо нас є багато людей, які потребують допомоги. Наявність таких контейнерів дасть змогу поповнювати банк одягу нашої благодійної організації, для того, щоб ми могли надавати безкоштовну соціальну допомогу малозабезпеченим верствам населення", - пояснює Ольга Мардарь з БО "Черкаська мережа", повідомляє місцеве відділення Мережі ЛЖВ.

Зараз ви читаєте новину «Наталя Романюк вдома сортує сміття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі