понеділок, 09 січня 2017 15:30

Найгучніші будівельні скандали, які торік сколихнули столицю
5

Київська міська рада прийняла до розгляду петицію щодо знесення нового фасаду театру на Андріївському узвозі. Наприкінці 2016-го ця будівля розколола столичну громаду на прихильників та противників нового архітектурного об'єкта.

Gazeta.ua зібрала найгучніші будівельні скандали, які торік сколихнули Київ.

Автор: Роман Майданюк
 

Театр на Подолі почав реконструювати свою будівлю Андріївському узвозі 23 роки тому. Кошти на його відновлення виділила корпорація Roshen. Напередодні відкриття фасаду киян обурив її новий вигляд. Його називали одороблом, "чорнобильським саркофагом", "секретною тюрмою СБУ". Архітектор проекту - харків'янин Олег Дроздов. За його задумом, верх будівлі оббили фальцевим титаном. Тканину на фасаді будівлі піднімали під крики натовпу "Ганьба" і аплодисменти. Люди вимагали змінити вигляд будівлі. До претензій долучились деякі чиновники. У мерії повідомили, що Київський драматичний театр на Подолі реконструювали з порушеннями. Не врахували думки фахівців і громадськості. Деякі культурні діячі публічно стали на захист споруди. Столична влада пообіцяла провести незалежну технічну експертизу щодо можливих порушень містобудівного, пам'яткоохоронного законодавства, авторських прав у реконструкції будівлі Театру на Подолі до квітня 2017-го.

Користувачі соцмереж знайшли прототип скандальної будівлі Театру на Подолі. Будинок звели у Великій Британії 2012 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київські гори можуть знищити комерційною забудовою - Тарас Компаніченко

23 листопада комунальники розпочали демонтаж незаконної надбудови на Будинку профспілок у центрі столиці. Скандал, пов'язаний із нею, тривав 4 місяці.

Після пожежі у Будинку профспілок під час Революції гідності будівлю закрили на реконструкцію. Її мала провести компанія "Буд Жил-Пром". Але замість реконструкції додали два поверхи. Хотіли відкрити тут готель, ресторан і квартиру площею 420 кв м.

Це обурило киян. Тому в червні комунальники обгородили будівлю парканом.

Зранку 14 липня комунальники побились із бійцями добровольчих батальйонів "Донбас", "Айдар" і "Азов". Перші хотіли закрити кафе "Каратель" на першому поверсі Будинку профспілок на майдані Незалежності. Другі — захищали його. Захисники "Каратєля" поламали паркан, зчинилася бійка. Їх розтягнув спецпідрозділ Нацполіції КОРД. 17 осіб затримали, сімох травмованих відвезли в лікарню. Зрештою кафе закрили.

Автор: Андрій Жигайло
 
Будівництво торгового центру над станцією Героїв Дніпра розпочали у серпні. Місцеві жителі неодноразово протестували проти зведення.

8 вересня в стелі станції машиніст бурової установки пробив дірку. Помилився, використав довший на 3 м бур. Наскрізний отвір прикрили бляхою, згодом заштукатурили. Посередині платформи на станції Героїв Дніпра столичного метрополітену 27 вересня утворилася 10-метрова тріщина. Плита біля виходу зі станції відстає від стелі. Її прикріпили дротом.

Комісія з питань містобудування Київради повинна була розглянути проект рішення, яким забудовника земельної ділянки над станцією метро Героїв Дніпра змусять розірвати договір оренди. Фірмі-забудовнику "Єлікон ЛТД" пропонують добровільно припинити будівельні роботи зі зведення ТРЦ "Оазис" над станцією метро Героїв Дніпра. Натомість - підшукати йому нову ділянку. Якщо забудовник погодиться на це, з бюджету столиці йому компенсують витрати на капремонт станції - 50 млн грн. Якщо відмовиться - Київрада розірве договір на землю в односторонньому порядку через суд.

Але замість припинення будівництва 11 грудня біля станції метро Героїв Дніпра почали зводити стіни торговельно-розважального центру "Оазис". Змонтувати сталеві конструкції. Потім металеві колони заллють бетоном.
 
У квітні зчинився скандал навколо будівництва на місці озера Качиного на Позняках, у спальному мікрорайоні столиці. Працівники комунального підприємства "Житлоінвестбуд-УКБ" почали засипати водойму піском. Планують звести тут шестисекційну багатоповерхівку на понад тисячу квартир. Місцеві мешканці та громадські активісти протестували. Кілька разів билися із будівельниками. Двох побитих жінок забрали до лікарні.
 
Міська влада призупинила роботи, однак 13 травня мер Віталій Кличко наказав відновити їх.
Озеро Качине — заплава річки Позняківки, колишньої притоки Дніпра. Її засипали, коли зводили мікрорайон. Після того Качине наводнилось ґрунтовими водами з навколишніх плавунів. Зараз сягає 100 м в діаметрі, завглибшки 5 м. Береги заросли очеретом і деревами. У водоймі плавають качки. Попри наказ влади будівництво на місці Качиного досі не розпочали.
17 липня Печерський суд заарештував забудовника Анатолія Войцеховського на 2 місяці із заставою 14 млн грн. Його затримали за підозрою в ухилянні від сплати податків і створенні злочинного угруповання. В цілому із листопада 2012 року проти нього відкрито за 46 кримінальних проваджень. 15 серпня нардеп Дмитро Білоцерківець заявив, що Войцеховський втік у Росію. Генпрокуратура це заперечила.
У столиці Анатолію Войцеховському належать 42 об'єкти, зведені без необхідних документів. Зокрема, житлові комплекси: "Мозаїка", "Сосновий бір", "Молодіжна ініціатива", "Печерський бастіон", "Родинний затишок", "Флагман". Вони досі не під'єднані до комунікацій. Людям радили відселитися на зиму. Однак ті не прислухались, користуються електрообігрівачами. З них лише жителі комплексу "Перлина Троєщини" змогли створити об'єднання співвласників багатоквартирних будинків, під'єднати будинок до комунікацій та зустріти зиму в теплі.
На земельні ділянки, об'єкти будівництва та майно Войцеховського вартістю близько 200 млн грн наклали арешт. Деякі будинки, зведені компаніями афериста, можуть знести.

Зараз ви читаєте новину «Найгучніші будівельні скандали, які торік сколихнули столицю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі