вівторок, 04 квітня 2017 15:54

На багатоповерхівці встановлять сонячну електростанцію

На багатоповерхівці встановлять сонячну електростанцію

У Києві встановлять першу в місті сонячну електростанцію на даху 20-поверхівки на вул. Ващенко, 5 у Дарницькому районі. Має покрити 20% енергоспоживання.

Про це повідомляє "Сегодня".

"Більшість мешканців (ОСББ) підтримали ініціативу - 95 відсотків, адже економія електрики становитиме 50 тисяч кіловат на рік. За нинішнім тарифом 1,68 гривень за кіловат маємо 84 тисячі гривні економії. Планують закуповувати панелі вітчизняного виробництва", - йдеться у повідомленні.

Вартість сонячної установки потужністю 30 кВт - близько 1 млн грн.

"Частину грошей виділять мешканці. Шукаємо інвестора. Ми вирішили взяти участь у міській програмі енергоефективності КМДА 30/70, коли 30 відсотків платять мешканці, а 70 - з міськбюджету", - розповів голова правління ОСББ Віталій Бондар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти розказали, як економити електрику до 60%

У мерії вважають, що така установка не буде ефективною.

"У більшості випадків електростанції з потужністю 30 кіловат виробляють близько 20 тисяч кіловат на рік. Для цього потрібно ставити дороге обладнання з рухливим механізмом, щоб вловлювати сонячні промені. Але воно не дасть ефекту, оскільки у нас мало сонця. Щодо окупності, то для цього потрібно значно більше часу, ніж припускають мешканці.Окрім цього, ОСББ - неприбуткова організація. Встановленням займатися не може. Це повинна робити приватна особа. Має домовитись із мешканцями, взяти дах в оренду і встановити там сонячну електростанцію. Але для цього потрібно отримати ліцензію і платити податки", - сказав Олексій Тихонов, радник заступника голови КМДА Петра Пантелеєва.

Заборгованість столичних споживачів теплової енергії перед ПАТ "Київенерго" з початку 2017 року зросла на 1,1 млрд грн. На 1 березня вона становила 4,9 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «На багатоповерхівці встановлять сонячну електростанцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі