четвер, 15 березня 2007 19:21

"Комунальних карток" для приїжджих поки що не буде

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  У прес-службі КМДА кажуть: Плакати агітують киян справно платити за послуги ЖКТ
У прес-службі КМДА кажуть: Плакати агітують киян справно платити за послуги ЖКТ

В. О. ЗАСТУПНИКА Київського міського голови Олександр Ржавський, 48 років, протягом 10 днів тричі змінював позицію щодо запровадження так званих карток для приїжджих.

Уперше, 6 березня, Ржавський заявив в інтерв"ю офіційній газеті Київради "Хрещатик" таке: "Приїжджі мають платити киянам, бо користуються коштами міських платників податків. Кожен іногородній повинен, починаючи з травня, купувати щомісяця "комунальну картку" за 50–100 грн."

— Я не проти, щоб у Києві працювали іногородні, але вони тут живуть, працюють, купують, користуються різними послугами, а це створює додаткові навантаження на ЖКГ. Людина випила пиво й викинула пляшку, а її потрібно утилізувати. Уявіть собі, коли це робить 200 тисяч заробітчан — то ціле місто, — заявляє Ржавський.

Механізм сплати цього податку він описав так: приїжджий телефонує за вказаним на картці телефоном, називає номер паспорта. Отримує номер, який потрібно запам"ятати і називати міліціонерам, якщо вони перевірятимуть документи. Тим, хто відпочиває в Києві, картка не потрібна. Гроші за "комунальне навантаження" вираховуватимуть із податків, які сплачують турфірми та готелі.

Проте 12 березня Ржавський заявив, що запровадження "комунальної картки" для приїжджих — його ініціатива, мерія найближчим часом не реалізовуватиме її.

Це чистий жлобізм і жлобство

— Можливо, "комунальну картку" ніколи не впровадять, а можливо, вона з"явиться за 2–5 років. Це станеться, коли депутати Київради ухвалять рішення, — пояснює заступник мера.

Ржавський вважає, що мерія повинна розглянути цю ідею, порадитися з киянами і дійти висновку: запроваджувати картку чи ні. Проект підготують до травня, сказав Ржавський.

13 березня прес-служба КМДА повідомила, що заява Олександра Ржавського "жодним чином не стосується офіційної позиції Київради та мерії". Усе це — особиста думка та ініціатива Ржавського. Працівники прес-служби так і не змогли пояснити "ГПУ", якою є офіційна позиція мерії з цього питання.

Кілька днів щодо цього виникали суперечки в колективах, на вулицях міста й в Інтернеті. Приїжджі навіть закликали вийти в квітні на маніфестацію протесту під стіни мерії.

Учора, під час сесії Київради, Ржавський спілкувався з журналістами і назвав жлобством небажання приїжджих платити за "комунальну картку".

— Це чистий жлобізм і жлобство. Ідеться не про порушення прав приїжджих. Просто вони не бажають платити 50–100 гривень у казну міста, — заявив заступник міського голови. Додав, що іногородні не вимагають для себе виборчого права, права обирати мера, міських і районних депутатів. Але не бажають платити за проживання в Києві.

За словами Ржавського, щомісяця Київ отримуватиме близько 20 млн грн від такого нововведення. Ці кошти можна використати на програму "Чиста столиця" і забезпечити двірників житлом.

Зараз ви читаєте новину «"Комунальних карток" для приїжджих поки що не буде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі