понеділок, 24 грудня 2012 15:58

Гостинний двір довго не встоїть, потрібна негайна реконструкція — Скорик

Гостинний двір довго не встоїть, потрібна негайна реконструкція — Скорик
Лариса Скорик.Фото: society.lb.ua

Будівля столичного Гостинного двору у Києві довго не встоїть через те, що споруда знаходиться у запущеному стані. У будівлі потрібно міняти комунікації та укріпити її через те, що там йдуть вібрації від метро.

Про це кореспонденту Gazeta.ua розповіла віце-президент Національного союзу архітекторів України Лариса Скорик.

"Час минув і стан його справді паскудний. Є проблеми з комунікаціями. Треба міняти комунікації, бо там підтоплює. Там йдуть вібрації від метро, яке не було враховано при будівництві споруди. Ще трохи почекати з мітингами, демонстраціями і протестами і до будівлі Гостинного двору потрібно буде повертатись з нуля, бо він довго не встоїть", - розповіла Лариса Скорик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Невідомі в масках пошкодили автомобіль Бригинця біля Гостинного двору

За її словами, за проектом реконструкції Гостинного двору, яку нещодавно розпочали, не передбачається надбудов чи зміни параметрів будівлі.

"Коли мова йшла про те, що пам'ятник архітектури хочуть розорити, то я повинна сказати, що це не пам'ятник архітектури, тому що в 90-х роках 20 століття він був побудований. Тому надзвичайно важливо знати, що є пам'яткою, а що не є. Ця споруда — це новобудова, що побудована з нових матеріалів, нової радянської цегли. Все абсолютно нове і ніякої реставраційними роботами там і не пахло. Єдине про що зараз варто говорити - це про повернення функцій будівлі. А раніше це був будинок торгових рядів", - розповіла архітектор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Будівельники розтрощили столичний Гостинний двір

Лариса Скорик розповіла, що Гостинний двір було занесено в реєстр пам'яток у 1990 році. За проектом архітектор не збудував будинок, який планував. І додала, що наразі в Україні понад 200 архітектурних пам'яток, що перебувають у поганому стані.

"Ніхто ними не цікавиться і ніхто не страждає, що вони руйнуються на очах", - розповіла вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рейдери знову атакували Гостинний двір. Міліція мовчки спостерігала

Нагадаємо, після реконструкції будівлю Гостинного двору планують облаштувати під офіси та магазини, над останнім поверхом зробити скляний дах. Після того, як це стало відомо, протягом семи місяців активісти, громадські й культурні діячі почали чергувати на території двору. Вимагають не перетворювати історичну пам'ятку на розважальний центр. У дворовому приміщенні обладнали культурний центр. Проте директор "Укрреставрації" Дмитро Ярич заявляє, що має всі необхідні документи, що дозволяють реконструкцію Гостинного двору.

 

Зараз ви читаєте новину «Гостинний двір довго не встоїть, потрібна негайна реконструкція — Скорик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі