четвер, 26 липня 2018 14:07

Експерти розповіли, чому Київ "іде під воду" і хто в цьому винен

Експерти розповіли, чому Київ "іде під воду" і хто в цьому винен
До основних причин належать засміченість зливів, застарілість стічної системи та кепська робота комунальних служб. Фото: з відкритих джерел

Низка експертів назвали основні причини постійного підтоплення Києва.

Зокрема, його зумовлює засмічення стоків, розповіли вони у Радіо НВ.

"У Київ ще у 90-х роках завозили кожного року 100 тис. тонн піску, який розсипали на дорогах. навесні його збирали. Частина попадала у колодязі. Люди зараз туди скидають непотріб. Укравтодор починає весну з того, що чистить ці колодязі", - сказав директор Інституту міста Олександр Сергієнко. Крім того, складний рельєф столиці ускладнює планування каналізації, на багатьох ділянках її спроектували нераціонально. Прокладені дороги не мають належного нахилу, що перешкоджає швидкому відходу води.

На думку аналітика Асоціації міст України Олега Гарника, застаріла каналізація є однією з основних причин. Її проектували 50 або навіть 100 років тому з розрахунку на тогочасну інфраструктуру та архітектуру. Однак, на капітальне відновлення каналізаційної системи у бюджеті бракує коштів. Тільки на реконструкцію фрагменту Либідського колектора потрібно 2 млрд гривень, а в межах країни такі роботи коштуватимуть десятки або сотні мільярдів, зауважив Гарник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловік переплив човном затоплені Дорогожичі

Проблему забиття зливів побутовими відходами - зокрема одноразовими пластиковими пакетами і пляшками - відзначив і екс-міністр з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко. За його словами, місцева влада та комунальники не проводять профілактичних заходів, а згадують про них лише тоді, коли на вулицях міст після дощів утворюються потопи.

Чистити дощові стоки повинні ЖЕКи або об'єднання співвласників багатоквартирних будинків. Вони роблять як мокре горить, що й призводить до періодичних підтоплень, стверджує голова Бюро комплексного аналізу та прогнозів Сергій Дяченко. Він наголосив: комунальні служби мають компенсувати збитки автомобілістам, чиї автівки були пошкоджені через підтоплення у місті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знову гроза: киян попередили про негоду

Потужна злива 23 липня залила дороги біля станції метро Лівобережна, вода потрапила всередину вагонів столичного метро і затопила підлогу. 25 липня у воду занурились підземний перехід біля станції метро Шулявська та аеропорт "Київ". Дощ зруйнував опори мосту на вулиці Олени Теліги. Тоді, повідомив начальник управління з питань надзвичайних ситуацій КМДА Роман Ткачук, за 3 години випала тримісячна норма опадів.

Зараз ви читаєте новину «Експерти розповіли, чому Київ "іде під воду" і хто в цьому винен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі