пʼятниця, 26 жовтня 2018 16:47

Що дає монтаж сонячних панелей у себе на даху?

Установка сонячних панелей на даху будівель стає все більш популярною останнім часом. Оскільки, завдяки вступу закону про "зелений тариф" власна сонячна електростанція є хорошою статтею доходу.

Основною метою створення зеленого тарифу було заохочення розвитку нових типів енергоресурсів та створення сприятливих умов для інвесторів, що вкладають кошти в технології використання відновлюваних джерел електроенергії.

Вважається, що родоначальник "зеленого" тарифу - це США: під час затяжної кризи в кінці 70-х уряд країни задумався про енергозбереження. Що стосується України, то "зелений тариф" був законодавчо закріплений тільки у 2008 році. На даний момент він регулюється Законом України "Про електроенергетику", а також низкою інших нормативних і підзаконних актів.

Домогосподарства з "зеленим" тарифом, наприклад, отримують виплати за всі надлишки сонячної енергії, продані в зовнішню мережу.

  Чому вигідно монтувати сонячні панелі?
Чому вигідно монтувати сонячні панелі?

Що таке "зелений тариф"?

"Зеленим тарифом" на електроенергію є спеціальний тариф, за яким держава, в особі державного підприємства "Енергоринок", купує у підприємств і фізичних осіб електроенергію, вироблену з використанням відновлюваних джерел енергії - сонця, вітру, біомаси, а також води (малих ГЕС). Фізична особа встановлює у своєму будинку сонячну електростанцію і укладає договір з державою, за яким вона зобов'язана купувати у неї надлишок виробленої енергії в 4-5 разів дорожче тарифів споживання. Таким чином, за 5-6 років вартість обладнання повністю окупається, а далі - чистий дохід.

Власник приватного будинку після установки сонячних панелей отримає можливість:

• економити на електриці;
• мати додатковий дохід;
• окупити витрати.

Варто зауважити, що приватні особи можуть продавати електроенергію, вироблену сонячними установками без ліцензії виробника і проходження комісії на місцеву складову.

Що робити, щоб брати участь в "зеленому тарифі"?

Перш за все, необхідно правильно підібрати обладнання. Перед установкою слід отримати консультацію фахівця, який допоможе підібрати модель конкретно для вашого приватного будинку. До того ж варто зауважити, що брати участь в "зеленому тарифі" в Україні може обладнання з потужністю до 30 кВт. Саме тому, навіть в будинках, які споживають небагато енергії можна використовувати пристрої з максимальною потужністю. А все тому що відповідно до "зеленого тарифу" держава купує абсолютно весь надлишок електрики.

Щоб зробити підрахунок енергії, яка була вироблена і витрачена на будинок встановлюють двонаправлений лічильник з комунікаційним модулем GSM\GPRS. Такий прилад передає дані про ваш енергооборот в Обленерго.

  Чому вигідно монтувати сонячні панелі?
Чому вигідно монтувати сонячні панелі?

Етапи підключення зеленого тарифу для приватного будинку:

  1. Перш за все необхідно мати право власності на будівлю, на якій будуть встановлювати сонячні панелі.
  2. Укласти договір з обленерго про постачання електроенергії.
  3. Провести технічну оцінку будівлі, щоб упевнитися в можливості монтажу сонячної електростанції.
  4. Придбати потрібні пристрої: сонячні батареї, інвертори та інші необхідні матеріали для монтажу.
  5. Спроектувати, провести монтаж і роботи по запуску сонячної станції.
  6. Відкрити рахунок в банку, на який в подальшому будуть зараховуватися гроші за продаж енергії.
  7. Подати заяву до місцевого обленерго про підключення і оплатити двонаправлений лічильник, підписати акт заміни лічильника.
Зараз ви читаєте новину «Що дає монтаж сонячних панелей у себе на даху?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі