середа, 10 червня 2020 11:33

Градус зростає: як вибрати кондиціонер для квартири

 

Зустрічати спеку треба у всеозброєнні, тобто з кондиціонером. Терпіти духоту і як наслідок погане самопочуття і сон немає жодних причин. І навіть брак бюджету сьогодні не є проблемою: продавці в сезон пропонують всілякі акції зі знижками до 45%, у тому числі й оплату частинами. Отже знайти можливість купити кондиціонер не складе великих труднощів. Але який вибрати для своєї квартири? Зараз розберемося.

З'ясовуємо необхідну потужність кондиціонера

Правильний вибір потужності кондиціонера впливає на якість охолодження приміщення, безперебійність роботи приладу та тривалість терміну його експлуатації.

Обчислити потрібну вам потужність дуже просто. Спочатку дізнайтеся площу приміщення, яке потрібно буде охолоджувати, і залишиться лише вибрати відповідну модель за такими показниками:

• для приміщення до 15 кв. м BTU/h (параметр холодопродуктивності) має дорівнювати 5000 (1,47 кВт);

• до 21 кв. м – 7000 BTU/h (2,05 кВт);

• до 30 кв. м – 9000 BTU/h (2,64 кВт);

• до 40 кв. м – 12 000 (3,52 кВт) BTU/h і так далі – по 1 кВт на кожні 10 кв. м.

На обчислення необхідної потужності також впливають додаткові параметри:

• сторона будинку – якщо вікна кімнати виходять на сонячний бік, потрібно додати до 30% до показника потужності.

• наявність іншої електронної техніки в кімнаті, яка також додає тепло, тому на кожен електроприлад треба додати 0,3 кВт.

• кількість людей: скільки в кімнаті зазвичай одночасно перебуває членів сім'ї? Цей показник також варто врахувати, адже кожна людина виділяє тепло. На кожного потрібно додати по 100 Вт.

Вибираємо тип побутового кондиціонера

Залежно від установки бувають моноблочні віконні і мобільні моделі, настінні спліт-системи і мультиспліт-системи. Для звичайних побутових потреб у себе в квартирі кращий вибір – настінна спліт-система, як SAMSUNG AR12MSFPEWQNEU. Вона складається з внутрішнього блоку, який зазвичай розміщується біля вікна на стіні, та зовнішнього, який встановлюють зовні. Акційна вартість у Фокстрот – 14 999 грн (звичайна – 16 599 грн).

Якщо хочеться встановити в кожній кімнаті кондиціонер і під'єднати їх усіх до одного зовнішнього блоку, тоді підійде мультиспліт-система.

Інверторний VS звичайний on/off

Класичні моделі кондиціонерів працюють за принципом: включився відразу на всю потужність – охолодив повітря до заданої температури – вимкнувся – у разі підвищення температури знову включився на всю потужність і так далі. Недоліки таких кондиціонерів – високе енергоспоживання, порівняно високий рівень шуму, струмінь холодного повітря за умови тривалого потрапляння на відкриті ділянки тіла може позначитися на стані здоров'я. Плюси – простота експлуатації та невисока вартість.

Інверторні моделі після включення працюють постійно, без відключень. Вони охолоджують повітря до потрібної температури і далі працюють на мінімальній потужності, підтримуючи постійну комфортну температуру, як, наприклад, кондиціонер DELFA ACXI12 inverter зі знижкою 4 тис. грн на foxtrot.ua. При цьому повітря йде плавним потоком, рівень шуму низький, а енергії витрачається на 30% менше порівняно зі звичайними кондиціонерами. Також є функція обігрівання, що передбачає використання кондиціонера цілорічно.

Ціна комфорту

Щодо вартості, то головними складовими формування ціни кліматичної техніки є потужність, тип моделі, розкрученість бренду і наявність додаткових функцій (наприклад, нічний режим, як у спліт-системі NEOCLIMA NS/NU-09EHXIw1). Відповідно, діапазон цін на кліматичну техніку досить широкий.

Ціна кондиціонера економ-сегменту перебуває в діапазоні 4800-6000 грн. Звичайний кондиціонер популярного бренду дорожчий у середньому вдвічі – від 8000 грн. Якщо розглядаєте купівлю інверторного кондиціонера, розраховуйте на вартість від 10 000 грн, а от брендові аналоги з покращеними характеристиками стартують від 15 000 грн.

Зараз ви читаєте новину «Градус зростає: як вибрати кондиціонер для квартири». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі