четвер, 24 жовтня 2019 10:47

Гарбуз на Геловін: поділилися секретами виготовлення та історією походження свята

Гарбуз на Геловін: поділилися секретами виготовлення та історією походження свята
На Хелловін вирізують круглий гарбуз і запалюють свічку всередині, але ви можете взяти овоч тієї форми, яка найбільше підходить під вашу задумку Фото: ukr.segodnya.ua

Наближається Геловін-2019. Ідеальним декором до цього свята традиційно вважають ліхтар Джека із гарбуза. За допомогою гарбузів намагалися відлякати злих духів.

Коріння свята сягає в дохристиянську епоху. У цей час племена кельтів, які проживали на території сучасних Англії, Ірландії та Північної Франції, ділили рік на зиму і літо. 31 жовтня вважалося останнім днем року, що минає. Цей день також означав закінчення збору врожаю та перехід на зимовий сезон, пише Сьогодні.

За стародавнім повір'ям кельтів, у цю ніч світи живих і мертвих відкривалися. Самі кельти називали цю ніч Самайн або Самхейн. Щоб не стати жертвами духів і привидів, кельти гасили у будинках вогонь, надягали на себе звірині шкури, намагаючись відлякати непроханих прибульців. Відповідно, звідси і традиція – виставляти у вікнах порожнисту ріпу або гарбуз із вирізаними очима, ротом і свічкою всередині – її ще називають "ліхтарем Джека". Про "Джека-ліхтаря" є чимало легенд. Їх придумали пізніше.

1. На Геловін вирізують круглий гарбуз і запалюють свічку всередині, але ви можете взяти овоч тієї форми, яка найбільше підходить для задумки. Якщо хочете зробити класичного Джека-ліхтаря, купіть середній гарбуз із яскраво-оранжевою шкіркою. Він має бути свіжим, без плям і пошкоджень.

2. Для початку охайно зріжте верхівку. Потім візьміть ложку та ніж і акуратно вискобліть волокна, насіння і частину м'якоті. Не робіть стінки занадто тонкими, інакше гарбуз може тріснути. Стіни не повинні бути надто товстими – складно вирізати малюнок.

3. Нанесіть на гарбуз контури майбутнього візерунка. Можете намалювати їх маркером або зробити часті проколи шилом. Можна роздрукувати і прикласти до гарбуза спеціальний трафарет. Візьміть невеликий гострий ніж і вирізайте, рухаючись від центру до країв. Щоб гарбузова м'якоть не потемніла, змастіть її лимонним соком або вазеліном.

4. Усередині "ліхтаря Джека" обов'язково запалюють свічку. Найзручніше поставити її в маленький жароміцний стаканчик. Якщо накриєте гарбуз із запаленою усередині свічкою верхівкою, вона швидко почне горіти. Краще використовувати гірлянди або електронні свічки на батарейках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Геловін-2017: історія свята та традиції

5. "Ліхтар Джека" – не єдиний варіант гарбуза на Геловін. Можете не вирізати гарбуз, а намалювати на його поверхні смішні обличчя або візерунки. Гарбузи покривають яскравою фарбою або клеєм із блискітками. Можете зробити на поверхні карвінг у вигляді квітів, казкових персонажів або героїв кіно та мультфільмів.

У ніч з 31 жовтня на 1 листопада в Україні відзначають іноземне свято Геловін. Цього дня прийнято згадувати хороші речі про своїх померлих родичів, ставити свічку, аби їхня душа знайшла дорогу до вашого дому та залишати на вулиці чи на підвіконні частування для потойбічних гостей. Найбільшою вдачею вважалось побачити уві сні цієї ночі когось із померлих родичів. Проте дехто ставиться до його святкування вкрай негативно, зазначаючи що це "чуже", запозичене свято.

Зараз ви читаєте новину «Гарбуз на Геловін: поділилися секретами виготовлення та історією походження свята». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі